UPRAVA za biomedicinu Srbije privremeno je suspendovala dozvolu za rad švajcarskoj banci matičnih ćelija "Krio sejv", saznaju "Novosti". Razlog je što banka koja je u međuvremenu zapala u finansijske probleme, i sve poverene uzorke ćelija prepustila drugoj banci, u Poljskoj, bez sagasnosti roditelja, nije obavestila Upravu o promeni nosioca dozvole za prikupljanje matičnih ćelija iz krvi pupčanika.

Upravi je u sredu podnet i zahtev da se ova banka izbriše sa spiska licenciranih, a uz to je priložena dokumentacija da je početkom septembra ovoj banci oduzeta dozvola za rad u Švajcarskoj. Još se, međutim, ne zna šta čeka roditelje koji su, samo u Srbiji poverili između 8.000 i 10.000 uzoraka matičnih ćelija svoje dece, i za 20 godina čuvanja platili po 1.800 evra?! Ima indicija da svi uzorci nisu ni uzeti po predviđenoj proceduri, bez koje bolnice odbijaju da ih, u slučaju potrebe, koriste.

- Do dobijanja zvaničnog obaveštenja o statusu kompanije "Krio sejv Srbija", obavestili smo direktore zdravstvenih ustanova koje imaju porodilište da stave van snage ugovore sa ovom kompanijom - kažu u Upravi za biomedicinu Srbije. - Takođe, naloženo je kompaniji "Krio sejv Srbija" da obustavi sklapanje novih ugovora, kao i da obustavi sve aktivnosti u vezi postupka izvoza matičnih ćelija iz krvi pupčanika na osnovu ugovora koji su sklopljeni sa strankama, a još nisu realizovani.


Pročitajte još - Čuvanje matičnih ćelija mnogima još nepoznanica

U Upravi kažu da je "Krio sejv" dostavljala klijentima i Upravi za biomedicinu potvrde o adekvatnom skladištenju jedinica krvi, nakon dobijanja potvrde od banke u koju su upućene.

- Poverili smo matične ćelije deteta "Krio sejvu" pre četiri godine - kaže Nikola Obradović. - Do pre dve-tri godine smo iz te kompanije dobijali obaveštenja o statusu uzorka. Sada nema nikakvih informacija i čekamo šta će se dešavati.

Svi uzorci iz "Krio sejva", oko 250.000, prebačeni su u poljsku Famikord banku. Neki tvrde da bi bez toga deponovane ćelije propale, jer je "Krio sejv" ostao i bez tečnog azota pomoću kojeg se one čuvaju na -180 stepeni Celzijusa.

PROČITAJTE JOŠ - Matične ćelije: Lek ili samo nada

Otežavajuća okolnost je što pre uzimanja ćelija poverenih "Krio sejvu", u jednom broju slučajeva nije testirana krv majki kako bi se ustanovilo da nema određene zarazne bolesti. Prema informacijama iz Švajcarske, gde se vodi postupak protiv ove banke, ima indicija da je "Krio sejv" prošle godine prestao da radi i dodatne: mikrobiološke analize, kojima se utvrđuje da li je uzorak sterilan, i kvalitativne kojima se određuje koliko ćelija ima, kakvo je njihovo stanje... Bez tih analiza ćelije uopšte ne mogu da se koriste.

- Naše dete je u martu uključeno u proširenu studiju Djuk univerziteta, koji je u prethodne tri studije dokazao efikasnost primene matičnih ćelija iz krvi pupčanika kod autizma, i još bolje rezultate sa transplantacijom ćelija donora - kaže advokat Rastko Petaković, posle čije prijave je počela provera "Krio sejva" u Švajcarskoj. - Tražili smo ćelije poverene na čuvanje "Krio sejvu", ali kako su oni promenili proceduru transporta, ćelije našeg i još jednog deteta iz Srbije su propale. Poslate su kurirskom službom, i kad su otvorene temperatura je bila 15 stepeni.

Petaković je angažovao istražitelje u Švajcarskoj da provere poslovanje ove banke, čija ispostava u Srbiji je od 2017. godine, u više navrata bila u finansijskoj blokadi. Na osnovu prikupljenih dokaza, pokrenuta je zvanična istraga u Ženevi, a banci oduzeta dozvola za rad.

- U svim okolnim zemljama pokrenuću zahtev da se "Krio sejvu" oduzme licenca - kaže advokat Petaković. - Iako im je, recimo, u Crnoj Gori oduzeta dozvola, imam saznanja da i dalje rade posredstvom agenata.


DRSKO I BEZ ODGOVORA

"KRIO sejv" nije odgovorio na pitanja "Novosti" upućena na zvanični imejl banke, a na telefonski broj u prostorijama predstavništva u Bulevaru Zorana Đinđića u utorak se javljala žena, koja je bila raspoložena za razgovor sa potencijalnim klijentima, ali ne i sa novinarima. Rekla je da nema potrebe da šaljemo pitanja predstavništvu u Srbiji i spustila slušalicu.


OVE GODINE 1.250 UZORAKA

PRVA strana banka ćelija otvorena u Srbija bio je upravo "Krio sejv", pre 12 godina. Dozvolu ima još šest banaka, u kojima je, deponovano više od 22.000 uzoraka matičnih ćelija. Od početka godine poveren im je 1.251 uzorak, od toga 66 švajcarskoj banci.