NEDELjA ponosa završena je u nedelju paradom, koja je ove godine održana pod sloganom "Ne odričem se". Iako je grupa građana pokušala da spreči šetnju i nekoliko sati držala pod blokadom centar Beograda, pri čemu je petoro ljudi privedeno, pripadnici Žandarmerije su odlučno reagovali, a okupljeni bezbedno u povorci prošli centralnim gradskim ulicama.


U šetnji je učestvovala i premijerka Ana Brnabić sa partnerkom Milicom Đurđić, a predsednica Vlade je poručila da je organizacija Parade ponosa važna za Srbiju jer je to dan kada se šalju poruke ljubavi, mira i tolerancije, vrednosti koje se u našoj zemlji promovišu.


PROČITAJTE JOŠ - NEDELjA PONOSA: Opet traže gej brakove

Na pitanje novinara da li će zakon o registrovanom partnerstvu i o rodnom identitetu koji traže pripadnici LGBT biti usvojen, premijerka je kazala da je za donošenje bilo kog zakona potrebna većina u parlamentu:

PROČITAJTE JOŠ - "Prajd" zatvara centar


- Za Srbiju i za mene kao predsednicu vlade, važno je da te zakone nisam ja potezala, jer ja nisam premijerka LGBT populacije, već pripadnica LGBT, a premijerka sam svih građana i borim se za prava svih - rekla je Brnabićeva.

foto P.Mitić


Među okupljenima su većinom bili mladi ljudi. Oni su nosili šarene zastave i transparente sa natpisima "Mi ne odlučujemo o našim brakovima", "Ana, uradi nešto"... Podršku su pružili i glumica Mirjana Karanović, rediteljka Biljana Srbljanović, a kuma šeste Parade ponosa bila je pevačica Sara Jo.


Sara Jo, foto P.MitićObraćajući se učesnicima, Marko Mihailović, jedan od organizatora, rekao je da se ne sme zaboraviti kako je sve počelo 2001. godine.

- Tada su se hrabri aktivisti okupili, ali nažalost, taj "Prajd" nije uspeo. I dalje nas je milion. Mi smo jedna vrsta, ma koliko smo različiti - rekao je Mihailović.foto P.Mitić

foto P.Mitić


IZAZIVALI POLICIJU

KAKO saznajemo, organizator skupa protiv održavanja "Prajda" je raščinjeni monah Antonije (Dragan) Davidović. On je držao govor i protiv pozicije i opozicije, ali i policije koja sprečava incidente. Protivnici parade su tokom protesta pevali "Oj Kosovo, Kosovo", držali zastave Srbije i krstove, kao i transparente "Nemoral i gej sramotu, nikad više u životu".


foto V.Danilov


foto V.Danilovfoto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitićfoto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić


foto P.Mitić