INSTITUT za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" ugostio je osam kardiologa iz Saudijske Arabije. Naši stručnjaci obučavali su strance kako se izvodi metoda rotablacije koronarnih arterija. Gosti će stečeno znanje dalje primenjivati u zdravstvenim centrima u svojoj zemlji.

Kardiolozi iz Saudijske Arabije tokom dva dana su posećivali predavanja i prisustvovali intervencijama na četiri naša pacijenta, koje su izvodili srpski lekari. Obuku je vodio dr Mihajlo Farkić, sertifikovani edukator za rotablaciju za Evropu, Bliski istok i Afriku.

- Prvi put se ovakav kurs održava u Srbiji - kaže dr Farkić. - Gosti su iskusni kardiolozi, koji su došli da razmenimo iskustva i da usavrše tehniku koja je dosta zahtevna.

Institut "Dedinje" izabran je kao centar za edukaciju zbog stručnih lekara i velikog protoka pacijenata na kojima se rade ove intervencije. Naši kardiolozi prošli su treninge u Austriji i Belgiji, Poljskoj, Grčkoj...

- Već osam godina uspešno primenjujemo ovu metodu, kojom su izlečene desetine pacijenata, uz uspešnost od 99 odsto - kaže za "Novosti" dr Dragan Topić, interventni kardiolog koji ima najveće iskustvo u ovakvim vrstama operacije na "Dedinju". - Već smo obučavali kolege iz regiona, a sada našu školu kardiovaskularne medicine pohađaju lekari iz sveta.

PROČITAJTE I: Do kraja godine centar tradicionalne kineske medicine na VMA

Dr Muhamed Ramadan iz Saudijske Arabije kaže, za "Novosti", da su srpski doktori iskusni i vešti, zbog čega su imali priliku mnogo da nauče od njih.

Kardiolog Ali Albaf potvrđuje da su imali punu podršku bolnice i ostvarili dobru saradnju:

- Dobili smo mnogo znanja i informacija od srpskih lekara. Nakon ove obuke, osećamo se potpuno sigurno da ovu metodu radimo samostalno i nezavisno u našoj zemlji.