MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obišao je u četvrtak Nastavni centar "Jasenovo" kod Nove Varoši, gde trenutno, 63 pripadnika MUP prolaze kroz selekcionu obuku za pripadnike Žandarmerije. Ministar je prisustvovao i jednom delu ove zahtevne obuke.

- Pripadnici MUP, koji žele da postanu deo Žandarmerije, moraju da prođu kroz selekcionu obuku koja traje 21 dan i podrazumeva ozbiljne psihofizičke testove - rekao je Stefanović. - Ovakve obuke su deo politike razvoja ministarstva, koja podrazumeva ozbiljnu selekciju, karijerno napredovanje i konstantno usavršavanje.

Pročitajte još: Stefanović obišao Kuću bezbednosti u Pančevu

Stefanović je poručio da svaki budući pripadnik Žandarmerije mora da zna da ulazak u ovu jedinicu nije nešto što je samo forma, već on mora da ispuni određene kriterijume koji podrazumevaju vrhunsku fizičku pripremljenost. Pored toga, mora da prođe druge testove koji garantuju da, kada postane deo ove elitne jedinice, može da ispuni svaki zadatak koji se pred njega postavi.

Tokom vežbe prikazan je način rada instruktora sa polaznicima, ali i jedan segment obuke.

- Drago mi je da vidim da se svakom detalju poklanja ogromna pažnja, jer je Žandarmerija jedinica od koje se najviše očekuje, jedinica koja mora da ispuni svaki zadatak i koja u slučaju odbrane slobode i bezbednosti građana Srbije ne sme da omane - istakao je Stefanović.


Pooštreni kriterijumi obuke i selekcije, ulaganje u vozila, uniformu, naoružanje i opremu pripadnika Žandarmerije, kako je naveo Stefanović, garantuju da će ova elitna jedinica opravdati ogromno poverenje koje uživa.