PROLAZI još jedna školska godina. Ali uspesi đaka beogradske Matamatičke gimnazije, širom sveta, neprolazni su. Nema takmičenja na kome se ne okite nekom medaljom.

O tome kako tumači sjajne rezultate svojih učenika, razgovarali smo sa Srđanom Ognjanovićem, direktorom ove prestižne škole. Nekadašnjim đakom, takmičarem, pa profesorom. Kadrovski rečeno: takvi su nam potrebni!


* Koji je bio poslednji uspeh u nizu?

- Na Matematičkoj balkanijadi u Moldaviji, ekipno smo osvojili prvo mesto, a u pojedinačnoj konkurenciji pripale su nam tri zlatne, jedna srebrna i dve bronzane medalje. Bili smo bolji od Rumunije, Bugarske, Turske... a to su sve zemlje koje su nekad bile prvaci sveta u matematici.


* Šta očekujete od Matematičke olimpijade u Londonu?

- Na tom takmičenju u julu, učestvovaće oko stotinu zemalja, i to je najveće matematičko takmičenje u svetu. Sledećeg vikenda biramo našu ekipu. Potajno se nadam velikom uspehu, a to bi bio ulazak među prvih 10-12 zemalja. Jer, među takmičarima će biti Rusija, Kina, Amerika, koje imaju na milione učenika.


Pročitajte još - Matematička gimnazija najtrofejniji srpski klub


* Kako objašnjavate sve vaše dosadašnje uspehe?

- Mi smo kao narod veoma talentovani, ne samo kad je matematika u pitanju, već, na primer, i sport. Jer, koja tako mala zemlja ima tako mnogo uspeha. Naša deca su talentovana, vredna, sposobna, samo ih treba na pravi način usmeriti i motivisati. Kada se sve to složi, onda oni mogu sve.


* Šta je važnije, talenat ili rad?

- Mnogo je važniji, ipak, rad. Bez talenta ne može mnogo toga da se uradi, ali on mnogo ne vredi ukoliko iza toga ne stoji ogroman rad.


* Šta je sa pravljenjem hrama matematike?

- Skoro pola veka se nadamo da će biti sagrađen jedan mali dom u kome bi naši đaci iz unutrašnjosti boravili preko godine. Ali, nažalost, od te ideje zasad nema ništa.


* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju mimo vaše struke - matematike?

- Volim da gledam filmove i TV serije. Ima ih dobrih, kako stranih tako i domaćih.