POLA veka rada naše gimnazije obeležili smo prošle godine, pa smo mislili da će ova godina biti malo "mirnija". No, minula školska godina bila je uspešnija i bolja. Kao nijedna dosad. Samo na međunarodnim takmičenjima 26 naših đaka osvojilo je medalje i nagrade, od čega 14 na prestižnim olimpijadama iz matematike i fizike.

Ovako je Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, pozdravio goste, učenike i profesore povodom 51. rođendana ove škole od posebnog nacionalnog značaja. Na svečanosti u Ruskom domu, Ognjanović je naglasio da je najvažnije da se Gimnazija i njena tradicija očuvaju pred mnogobrojnim, svakodnevnim iskušenjima.

- Zaduženi smo da promovišemo matematiku i druge prirodne nauke, i trudićemo se da na tom polju istrajemo - rekao je Ognjanović. - Imamo, međutim, i drugih planova. Razmišljamo o mogućnostima učenja na daljinu, kao i o tome da naše učionice otvorimo za đake iz inostranstva koji bi nastavu pohađali na engleskom.

PROČITAJTE JOŠ - Srđan Ognjanović: "Nobel" nije nedostižan

Za 51 godinu rada, učenici Matematičke gimnazije osvojili su 420 medalja na olimpijadama i raznim međunarodnim takmičenjima iz matematike, fizike, hemije i astronomije.

- Jedno od najsvetlijih odličja, zlatnu medalju sa Olimpijade iz fizike održanoj u Indoneziji, doneo nam je maturant Dušan Đorđević, prošle školske godine - rekao je Ognjanović. - Osvojiti prvo mesto na ovakvom takmičenju, veliki je podvig koji, osim izuzetnog talenta, zahteva veliki rad i trud. Kod našeg Dušana, srećom, povezalo se i jedno i drugo.

Ovaj uspeh bio je povod da Dušan Đorđević, sada brucoš Fizičkog fakulteta u Beogradu, na svečanosti primi i novčanu nagradu iz fonda profesorke Borjane Kamenović, koja se tradicionalno uručuje najuspešnijim đacima Gimnazije.

PROČITAJTE JOŠ - Želi ih i Lomonosov

- Bio je to uspeh koji mi je posle dugogodišnjeg rada doneo mnogo zadovoljstva, jer je najviše odličje koje se može osvojiti na srednjoškolskim takmičenjima - rekao je Đorđević, za "Novosti". - Bavljenje teorijskom i eksperimentalnom fizikom, moja je profesionalna budućnost, a uvek ću ponosno govoriti da sam znanje poneo iz ove škole. Matematička gimnazija je večna srpska laguna znanja, nauke, mira i lepote.

Baš to su potvrdili i njeni najuspešniji učenici za prošlu školsku godinu kada su, pozdravljeni gromkim aplauzom, na binu Ruskog doma izašli srpski kraljevi nauke: Marko Šušnjar, Vuk Radović, Marko i Igor Medvedev, Jelena Ivančić, Milica Vukdelić, Aleksa Miljković, Danijel Čubraković...

PROČITAJTE JOŠ - Matematička gimnazija obeležila pola veka rada

PONOS NAŠE ZEMLjE

MATEMATIČKA gimnazija je ponos ove zemlje - rekla je Tatjana Matić, državna sekretarka Ministarstva telekomunikacija. - Verujemo da je upravo u naukama koje promoviše ova cenjena ustanova - u matematici, tehnologiji i inženjerstvu, ključ za razvoj nedostajućih kadrova i da je to jedini efikasan i održivi put nacionalnog i ekonomskog prosperiteta Srbije.