NE samo da je posle decenije rada u službi čistoće na beogradskom aerodromu Maja Janković Pavlović izgubila posao kada je ostala u drugom stanju, nego njen višegodišnji trud i rad, po računici Nacionalne službe za zapošljavanje, "košta" svega 14.000 dinara mesečno u narednih šest meseci. Plata joj je bila 60.000 dinara, a konačan iznos naknade su, kako ona tvrdi, službenici NSZ izračunali tek iz trećeg puta.

Pošto joj je istekao ugovor o radu, i nije produžen, Maja se javila tržištu rada da proveri da li ima pravo na novčanu nadoknadu. U prvobitnom obračunu tržišta rada rečeno joj da će dobiti 30.000 dinara, zatim je obaveštena da će joj 10.000 biti "skinuto" na ime penzionog i socijalnog osiguranja, a kada je predala sve potrebne dokumente, dobila je rešenje na 22.800 mesečno. Računica NSZ se, međutim, tu ne završava.


PROČITAJTE JOŠ:
„SKLONjENI JER SMO SMETALI“: Docenti Filozofskog fakulteta objašnjavaju zašto su otpušteni

- Tražili su zatim i rešenje zbog potvrde za zdravstvenu knjižicu i tu su mi potvrdili da ću u stvari primati oko 14.000 dinara - kaže Maja.

Na pitanje koje su "Novosti" uputile NSZ u vezi sa konkretnim slučajem, rečeno nam je da im se "gospođa Janković Pavlović ponovo obrati radi detaljnog obaveštenja o načinu obračuna novčane naknade".

- Dužina isplatnog perioda, kao i visina novčane naknade utvrđuju se rešenjima koja donose naše filijale odlučujući po zahtevu lica kojima je prestalo osiguranje i koja su se prijavila na evidenciju nezaposlenih - kažu u NSZ. - Osnovni parametar za utvrđivanje visine iznosa je lični koeficijent koji se dobija deljenjem ukupne zarade, osnovice osiguranja i visine ugovorene naknade u poslednjih 12 meseci koji prethode mesecu u kome je prestao radni odnos.

Oni dalje navode da mesečni iznos ne može biti niži od 22.838 bruto, odnosno 14.547 dinara neto, niti viši od 52.943 dinara bruto, odnosno 33.724,69 dinara neto.


Maja Janković Pavlović / Foto Privatna arhiva

Naša čitateljka je osam godina provela na radnom mestu preko omladinske zadruge i godinu dana preko ugovora o privremeno-povremenim poslovima i za sve te godine, kaže, nije imala pravo na odmor i bolovanje.

- Radila sam u kontinuitetu sve vreme isti posao, ali nazivi radnih mesta su se menjali - kaže Maja. - Kada sam se udala i ostala trudna saopštila sam to svom pretpostavljenom i pitala šta da očekujem, s obzirom na skoro deceniju staža. Preusmerena sam na direktora saobraćaja, rukovodioca i službu ljudskih resursa.

Odgovor koji je Maja dobila, tvrdi, bio je neodređen: "Videćemo, rešava se, čekajte". Tada je već VINCI AIRPORTS preuzeo dotadašnji Aerodrom Beograd i ona je čekala na odgovor o svom statusu puna tri meseca, da bi je na kraju obavestili da nije produženo njeno angažovanje preko PP ugovora.


PROČITAJTE JOŠ:
Od jeseni još 14 IT odeljenja

Maja je ogorčena što su svima usta puna nataliteta, a u praksi se dešava nešto sasvim drugo. Buduće mame ostaju bez posla, bez finansijskih sredstava, naiđu na zatvorena vrata, kako firmi za koje su radile, tako i od same države. ž


TRI VRSTE NAKNADA

NSZ isplaćuje tri vrste novčanih naknada - za slučaj nezaposlenosti, za zaposlene sa Kosova i Metohije i naknadu za zaposlene kojima je ostalo još pet godina do penzije. Za 37.856 nezaposlenih izdvaja se 924,5 miliona dinara u bruto iznosu mesečno. Na listi NSZ je 12.928 korisnika sa KiM čije naknade "koštaju" oko 200 miliona, dok planirana sredstva za buduće penzionere u 2019. iznose 600 miliona dinara.