У НОВОЈ школској години биће повећан број ИТ одељења у гимназијама. Планирано је да се у генерацији која гимназију уписује 2019/2020. омогући да се ученици са посебним способностима за рачунарство и информатику упишу у 50 одељења у школама широм Србије. До сада их је било 36.

Прочитајте још: Отворено је још једно ИТ одељење

Коначан списак гимназија у којима ће бити формирана ова одељења биће објављен у Конкурсу за упис ученика у први разред средње школе. Пријемни испит биће одржан 2. јуна, а кандидати ће полагати тест из математике. Задаци на тесту биће средњег и напредног нивоа, а за припрему се могу користити збирке задатака за припрему завршног испита. Ученици могу да се пријаве у било којој гимназији или средњој школи.- Одељења ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику један су од начина на који образовни систем настоји да одговори на потребе тржишта рада - кажу у Министарству просвете, науке и технолошког развоја. - Осим проходности на факултете који школују ИТ стручњаке, матуранти ових одељења могу да наставе студије и у другим областима и тако пробију пут ка дигитализацији у пољопривреди, здравству и енергетици.

Прочитајте још: Брнабић: Млади ИТ стручњаци наша будућност

Ученици ће у овим школама стећи функционална знања. Овладаће свим основним, али и неким напреднијим концептима програмирања, упознаће се са различитим приступима решавању проблема програмирањем, разумеће рачунарске мреже, мрежне слојеве и протоколе и знати шта је потребно да рачунарске мреже буду безбедне.

Наши саговорници из Министарства истичу да матуранти ИТ гимназија, захваљујући компентенцијама, могу одмах по завршетку школовања бити део иновативних стартап компанија и наводе да су ученици који већ похађају овај смер своје знање успешно исказивали на разним такмичењима и конкурсима.

- Нарочито су успешни били у веб-дизајнирању и креирању апликација за мобилне телефоне - кажу у Министарству.

ПРОМОЦИЈЕ У 11 ГРАДОВА

ПРОМОЦИЈЕ ИТ одељења одржаће се у наредних неколико дана у основним школама "Братство" у Новом Пазару, "Светозар Марковић" у Лесковцу, "Мома Станојловић" у Крагујевцу, "Андра Савчић" у Ваљеву, "Доситеј Обрадовић" у Крушевцу, ОШ "17. октобар" у Јагодини, "Петар Петровић Његош" у Зрењанину, ОШ "Мирослав Антић" у Нишу, "Вук Караџић" у Чачку, "IV краљевачки батаљон" у Краљеву и у Ужичкој гимназији.