PARNICE pokrenute pred Višim sudom u Londonu protiv Srpske pravoslavne crkve zbog pedofilije mogle bi da teško oštete Eparhiju britansko-skandinavsku, ali i da pogoršaju međunarodni položaj Srbije. Eventualna presuda i zahtev za obeštećenje ugrozili bi crkvenu imovinu na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva. Ovakav ishod i insistiranje da Patrijaršija u Beogradu izvrši sudsku presudu, mogao bi da namakne još jednu britansku političku omču na vrat državnog vrha Srbije.

Tužbe koje je u ime šestoro žrtava seksualnog nasilja - dvojice đakona i članova porodica oštećenih - londonskom sudu podneo advokat Mladen Kesar temelje se na činjenici da za ovaj delikt nisu odgovorni počinioci lično, već Srpska crkva kao organizacija. Pravni osnov za nadležnost suda u Londonu nađen je u faktu da je SPC prepoznata i pred pravnim sistemom Velike Britanije, budući da na prostoru ove države ima svoju eparhiju.

Pročitajte još - Na Saboru SPC smena dvojice vladika

Dodatni razlog što će se ovaj spor voditi u Londonu je njihova procena da u Srbiji i Crnoj Gori pravda ne bi bila zadovoljena. Budući da će se Crkva parničiti pred engleskim sudom, proizlazi zvanični stav britanskog pravosuđa - da se objektivna odgovornost u ovim slučajevima ne može utvrditi pred sudovima Srbije i BiH.

- Činjenica je da će londonski sud suditi SPC kao da je reč o domaćoj verskoj zajednici - kaže sagovornik "Novosti" upućen u ovaj slučaj. - Patrijaršija ovaj proces zasada tretira kao stvar koja se tiče samo njene eparhije koja se prostire u Velikoj Britaniji. Veliki problem, međutim, može da nastane ako sud usvoji navode tužbe i naloži novčano obeštećenje žrtava. To će se učiniti prostom blokadom eparhijske imovine.

Ovaj slučaj, uprkos zvaničnoj odvojenosti države i Crkve u Srbiji, ima i svoju političku notu. Crkveni postupak koji se vodi protiv SPC u celini može da se prelije i na državni nivo, ukoliko obaveze iz eventualne osuđujuće presude britanska ambasada bude koristila kao sredstvo pritiska na vlasti u Beogradu.

- Slučajevi poput ubistva braće Bitići ili paljenja američke ambasade u Beogradu 2004. godine pokazuje kako pravosudni slučajevi i insistiranje na utvrđivanju krivice mogu lako da postanu i instrumenti političkog pritiska - objašnjava sagovornik "Novosti".

Pročitajte još - Srpska crkva neće da prizna raskolnike

Tužba žrtava seksualnog nasilja protiv SPC već duže vreme se najavljuje, ali njena prošlonedeljna overa označila je i formalni početak spora. U njenom središtu su skandali koji su vezani za umirovljenog episkopa zvorničko-tuzlanskog Vasilija (Kačavendu). Advokat oštećenih, međutim, u domaćoj štampi najavljuje i ovu mogućnost:


Kačavenda

- Postojeći predmeti ne odnose se na vladiku Pahomija, ali nije isključeno da ćemo podneti i druge tužbe i uključiti one koji tvrde da ih je zlostavljao - kaže Kesar.

U Patrijaršiji SPC rečeno je za "Novosti" da se londonskim sporom posebno ne bave, jer je on u nadležnosti Eparhije britansko-skandinavske.

- Crkva je o slučajevima koji su predmet tužbi već dala svoj sud i on je javnosti dobro poznat - kažu u Patrijaršiji.

JAVNA ROČIŠTA

LONDONSKI sud razmatraće ukupno šest tužbi koje su potpisale žrtve navodnog zlostavljanja sveštenika SPC. Iako je formalno svaka podneta pojedinačno, sa posebnim dokazima, nije nemoguće da sve budu objedinjene u jedinstven predmet. Ročišta, koja će uslediti u naredni mesecima, biće javna i na njih će biti pozvan i pravni zastupnik tužene strane.

BEZ UPORIŠTA ZA UCENE

IAKO je tužena Crkva u celini, pred londonskim sudom utvrđivaće se pre svega lična odgovornost klirika SPC u nemilim događajima, ukoliko zaista postoje dokazi za to - smatra istoričar i nekadašnji koordinator Međureligijskog saveta Vlade Srbije Aleksandar Raković.

- Ne verujem da ovaj postupak može da izazove bilo kakve pritiske prema srpskoj državi i Crkvi, jer za to u utvrđivanju odgovornosti nema nikakvog uporišta.