Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas u Sremskoj Kamenici da će tokom ove i naredne godine 2.000 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku biti primljeno u Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pročitajte još: Stefanović: Policija ne sme da beži od odgovornosti u borbi protiv nasilja u porodici

"U ovoj i narednoj godini zaposlićemo 2.000 policajaca iz Centra za osnovnu policijsku obuku, kao i diplomce Kriminalističko policijske akademije. To pokazuje našu opredeljenost da popunimo redove policije tamo gde u prethodnih desetak godina to nije bio slučaj", rekao je Stefanović, koji je prisustvovao promociji 15. klase polaznika COPO u policajce pripravnike.

Ministar je dodao da će 136 polaznika 15. klase u narednih nekoliko dana stupiti u redove policije, saopštio je MUP.

"To je nastavak našeg rada na podmlađivanju policijskog kadra i njihovom stručnom osposobljavanju. Želimo da pokažemo da cenimo snagu, mladost i znanje koje polaznici imaju i da je rad policije u zajednici prioritet Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Stefanović.

Pročitajte još: Stefanović: Uhapšeno 220 osumnjičenih za privredni kriminal

Prema njegovim rečima, policijsko-obaveštajni model rada i rad policije u zajednici moraju biti nešto što je mnogo više od slova na papiru.


"Budite oslonac ljudima koje vidite oko sebe, svima kojima je pomoć potrebna, budite hrabri, požrtvovani i stručni da u vršenju policijskog posla, koji je danas, možda jedan od najtežih u Srbiji, budete građanima na usluzi. Budite neko ko ih štiti i zbog koga se na ulici osećaju sigurno", poručio je Stefanović polaznicima i dodao da stupanjem u redove policije dobijaju ovlašćenja, ali i ogromno breme odgovornosti i priliku služe Srbiji i njenim građanima na najbolji mogući način.


Stefanović je ukazao da ima puno poverenje u načelnika Centra za osnovnu policijsku obuku i zaposlene koji tu rade, jer se u prethodnih nekoliko godina uverio da znanje i samopouzdanje koje polaznici tu stiču pokazuje da mogu da budu izuzetni policajci.


"Bio sam ponosan kada su polaznici iz COPO i Kriminalističko-policijske akademije učestvovali u spasavanju ljudi tokom poplava, u migrantskoj krizi, na svakom drugom zadatku, iako još uvek nisu bili policajci. Hvatali su kriminalce i izgrednike na ulicama, predavali ih patrolama i pre nego što su stupili u redove policije. Pokazali su da im je stalo ne do forme, nego do toga da budu kičma svoje zemlje u borbi protiv kriminala", istakao je Stefanović.

Ministar je podsetio na akciju dvojice polaznika COPO koji su tokom prakse u Policijskoj stanici Stari grad savladali čoveka koji je otimao ženama lančiće sa vrata, zaustavili ga i pozvali patrolu.


"Ove nove generacije policije, uveren sam, učiniće sve da naša zemlja bude bezbednija i sigurnija i verujem da možemo da se oslonimo na policiju kao kičmu sistema u borbi protiv korupcije i kriminala", zaključio je Stefanović.


Načelnik COPO Želimir Mrdalj istakao je da su polaznici iz Centra stekli dobar temelj, znanje i veštine da uspešno savladaju sve složenije zahteve teškog i odgovornog policijskog posla, a da je na starijim kolegama da ih uvedu u srž profesije.


"Uniforma koju nosite obavezuje na mnogo načina, ali je najvažnije da građani Srbije tu uniformu prepoznaju i prihvataju kao svoju, kao znak da mogu da vam veruju, da ste tu za njih kada im je teško, kada imaju problem, kada su ugroženi. Stičite njihovo poverenje svakodnevno i iskreno, jer biti pouzdan je veći kompliment nego biti voljen", poručio je Mrdalj polaznicima.