IZJAVA Milene Antić Janić iz Ministarstva rada da su poslodavcima žene potrebne da rade, a ne da čim se zaposle odu na porodiljsko odsustvo izazvala je u sredu buru negodovanja.

PROČITAJTE JOŠ - SRAMOTA: Trudnica ostala bez posla

Milena Antić Janić, koja je šefica Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom u tom ministarstvu, rekla je, gostujući na nacionalnoj televiziji, da su žene potrebne poslodavcima da rade, a ne da sutradan odu na porodiljsko odsustvo i da nijedan poslodavac neće zapošljavati takvu ženu.

PROČITAJTE JOŠ - Nude li poslodavci majkama sigurno radno mesto?

Ova neprimerena izjava jedne Vladine službenice u godini u kojoj se promovišu pronatalitetne mere izazvala je opštu osudu. Želja države da se odbrani od brojnih zloupotreba direktno je udarila po džepu sve buduće mame koje su jedva dočekale stalan posao kako bi se ostvarile i u ulozi roditelja, a sada su doživele i javnu prozivku.

Nadležno ministarstvo reagovalo je - izvinjenjem:

- Izvinjavamo se zbog negativne izjave Milene Antić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević ocenio je izjavu svoje saradnice kao skandaloznu i naložio da "bude adekvatno sankcionisana".

Milena Antić Janić


- Zaista sam šokiran. Nema opravdanja za takav postupak - rekao je Đorđević. - Ovo će biti poslednja opomena njoj i svima drugima. Ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli da se dešavaju.

Kako su "Novosti" već pisale, od 1. jula su svim porodiljama i trudnicama u Srbiji smanjena primanja i do 20.000 dinara, u zavisnosti od toga koliko su zarađivale pre otvaranja bolovanja. Ako je žena imala platu od 40.000 u neto iznosu, odnosno bruto oko 54.900 dinara, po starim propisima dobijala je gotovo 33.000, a po novim će to biti svega 14.300 dinara. Isti iznos na računu imaće samo one mame koje nisu imale ni dana odsustva u poslednjih 18 meseci pre prvog odlaska zbog trudnoće i, naravno, ukoliko su doprinosi na njihove zarade redovno uplaćivani.

Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku, ističe da će Vlada do kraja ove godine tražiti rešenja da minimum primanja bude što je moguće veći za svaku trudnicu, koja je radila makar jedan mesec.

- Moraćemo da dopunimo i izmenimo Zakon o finansijskoj podršci porodici, jer on mora da se popravlja i poboljšava - rekla je ministarka. - Standard žene koja je trudna ili koja neguje svoje dete treba da bude tokom tog perioda onakav kakav je bio i kada je radila.

MENjATI ZAKON

Prema mišljenju ministarke Đukić Dejanović njen kolega Zoran Đorđević bi trebalo da izađe na Vladu sa predlogom, a opseg u okviru koga se primanja porodilja mogu kretati su finansije kojima se raspolaže.

- Tražimo finansijske mogućnosti za to, ali ne treba zaboraviti da imamo neuporedivo više prava od svih u okruženju i od zemalja Evrope kojima težimo - rekla je ona.