STUDENTI koji su upisali master na multidisciplinarnim studijama Univerziteta u Beogradu, obavešteni su da treba da plate školarinu, a novac će im biti vraćen kada Ministarstvo prosvete uplati sredstva. Ova odluka izazvala je nezadovoljstvo akademaca, koji su ispunili uslov za nastavak školovanja o trošku države, a sada moraju da plate 98.000 da bi krenuli na studije.

Budžetske kvote za master programe multidisciplinarnih studija Univerziteta u Beogradu su male i reč je, uglavnom, o četiri-pet studenata. Akademci koji su se javljali našoj redakciji smatraju da to nije u skladu sa Zakonom o univerzitetu.

- Upisala sam master studije Obrazovna politika i bila neprijatno iznenađena kada sam saznala da ću morati sama da finansiram svoje školovanje kako bih krenula na predavanja - kaže M. Č., postdiplomac, koja se javila našoj redakciji. - Ko meni garantuje da će mi novac uopšte biti vraćen, a i ako bude, u kom roku. To uopšte nije mali iznos. Zašto se to plaćanje odnosi samo na BU?

Na Univerzitetu u Beogradu nam je potvrđena informacija dobijena od studenata da se plaća školarina za budžetske master studije, ali kako ističu u Rektoratu, na ovaj potez su bili prinuđeni, jer Univerzitet nema sredstava da finansira te programe i sam plati profesore.

Pročitajte još - Nova šansa "večitim" studentima

- Reč je o multidisciplinarnim programima na master i doktorskim studijama koji su krenuli iz tempus projekata - objašnjava prof. dr Živoslav Tešić, prorektor za nauku, inovacije i transfer tehnologije. - Prve dve godine te studije su bile finansirane iz evropskih finansijskih fondova, a kada projekti završeni, te studije su nastavile da žive. Država propiše budžetske kvote, ali nismo dobijali novac za iste. Upišu se, recimo, četiri studenta na budžet, ali Univerzitet nema novca da plati nastavnike koji bi njima držali predavanja.

Tešić ističe da je o ovom problemu razgovarao sa pomoćnikom ministra zaduženom za visoko obrazovanje i da bi trebalo sledeće nedelje da se sastanu i nađu rešenje.

OD TERORIZMA DO MEDICINE

Na multidisciplinarnim studijama u ponudi su master programi - Terorizam, organizovani kriminal i bezbednost, Evropska politika i upravljanje krizama, Religija u društvu, kulturi i evropskim integracijama, Obrazovne politike, Računarstvo u društvenim naukama, Menadžment poslovnih performansi, Mehatronika u medicinskoj rehabilitaciji, Astromundus Studije migracija.