STARI studenti dobiće najverovatnije novi rok da diplomiraju i to dodatne dve godine! Skupštinski odbor za obrazovanje podržao je u četvrtak njihov zahtev i uputio Ministarstvu prosvete svoj stav. Ministar prosvete Mladen Šarčević potvrdio je za "Novosti" da se neće protiviti Odboru i da će podržati njihov predlog.

Da bi oko 4.000 akademaca dobilo još jednu šansu da položi zaostale ispite i stekne fakultetsku diplomu, potrebno je da Ministarstvo prosvete pokrene inicijativu o izmeni Zakona o visokom obrazovanju.

PROČITAJTE JOŠ - "Večitim" studentima curi vreme, neizvesno pomeranje roka

Prema rečima poslanika Ljubiše Stojmirovića, koji je predsedavao sednicom Odbora u četvrtak, čim dobiju zvaničan predlog za izmenu zakona, ovo skupštinsko telo će ga podržati i proslediti poslanicima na izjašnjavanje.

- Verujem da će predlog dobiti podršku većine poslanika - kaže Stojmirović na "Novosti". - Nismo ograničavali dužinu perioda na koji treba da im bude produžen rok za diplomiranje, ali očekujemo da to ne bude manje od dve godine.

Raspletom situacije zadovoljni su i u Studentskoj konferenciji univerziteta Srbije (SKONUS), koji su pokrenuli inicijativu da se njihovim starijim kolegama produži važenje indeksa.

PROČITAJTE JOŠ - Traže amandmane ili - novi zakon

- Nadam se da će naš predlog podržati poslanici i da će akademci kojima je istekao rok dobiti novu šansu za završetak studija - kaže Milan Savić, predsednik SKONUS-a. - Mnogi su usporili studiranje iz opravdanih razloga, zbog teške ekonomske situacije ili zasnivanja porodice. Naravno, ima i onih koji nemaju valjana opravdanja, ali ipak mislim da zbog njih ne treba da uskratimo šanse kolegama koji zaista zaslužuju još jednu šansu. Rok je više puta produžavan i nadamo se da je ovo poslednji put da za tim postoji potreba.

Foto I. Marinković

I većina članova skupštinskog odbora slaže se da "večitim studentima" treba dati još jednu šansu.

- Ceo sistem obrazovanja pretvaramo u maraton. Ne krivim studente već univerzitete. Uvek sam sklon da izađem studentima u susret, glasaću za, ali glasam malo protiv svojih ubeđenja kao nastavnika. Ako student nije mogao da završi fakultet, onda profesor treba da razgovara sa njim i vidi o čemu se radi - rekao je Žarko Korać iz LDP-a.

Marija Janjušević iz Dveri podržala je studente konstatujući da ne treba da se slomi na njima ono što se dešavalo u obrazovanju od 2000. godine, a Marija Bićanin iz SDPS, ocenila je da je nepedagoški poslati poruku da je odlično studirati ceo život.


PRILIKA I ZA "BOLONjCE"

PRODUŽENjE roka odnosiće se na akademce koji studiraju po starim programima, ali i "bolonjce" koji su potrošili maksimum od osam godina za četvorogodišnje ili deset godina za petogodišnje studije. Način na koji će im biti omogućeno polaganje, organizovaće sami fakulteti.