Teško je dve decenije živeti u neizvesnosti i iščekivanju najcrnjih vesti. Ali podjednako je teško saznanje što niko ništa nije preduzeo da razjasni sudbinu moga supruga i njegovih kolega, nestalih novinara na Kosmetu. Jasno je da međunarodna zajednica koja je bila nadežna za to, nije želela da učini ništa da pronađe i kazni kidnapere a kosovske vlasti još manje.

Pročitajte još - "NOVOSTI" SA SRBIMA U VELIKOJ HOČI I ORAHOVCU: Živimo život kao u zatvoru

Ovim rečima Snežana Perinić (55) opisuje kako se oseća posle dvadeset godina od nestanka supruga Ranka Perinića (39) koji je sa kolegom Đurom Slavujem (35) otet kada je krenuo da izvrši novinarski zadatak. Njih dvojica su na današnji dan pre 20 godina otišli na radni zadatak u manastir Zočište, da razgovarju sa monasima tek oslobođenim iz zarobljeništva OVK, ali se sa tog radnog zadatka nisu vratili.

Svesna da posle toliko vremena teško da može čuti očekivane i željene vesti, Snežana Perinić redovno obilazi mesto nestanka novinarske ekipe radio-televizije Priština.

- Moj suprug i njegov kolega poslednji put viđeni su u prepodnevnim satima u Velikoj Hoči odakle su greškom krenuli ka Orahovcu. Kao novinarska ekipa Radio-televizije Priština, krenuli su ka Zočištu u manastir Svetih vrača da urade reportažu o povratku monaha koje je kidnapovala tzv. OVK, a koji su oslobođeni posredstvom Međunarodnog crvenog krsta. Ni automobil kojim su se kretali, plava “zastava 128” nikada nije pronađen - navodi naša sagovornica.

UBIJENO I KIDNAPOVANO 14 ŽURNALISTA Budimir Ničić podseća da je od 1998. godine do danas na Kosovu i Metohiji kidnapovano i ubijeno četrnaest novinara, od kojih sedam srpskih i sedam albanskih.

Na mestu gde su novinari oteti u znak sećanja članovi UNS postavili su spomen-ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše: “Ovde su nestale naše kolege, tražimo ih.”

- Nijedna međunarodna misija počev do Unmika pa do Euleksa nije uložila dovoljno napora da istraži otmice novinara, a svaki pokušaj da u tužilaštvu saznamo nešto o istrazi nailazi na zid ćutanja - opominje Budimir Ničić, predstavnik UNS na Kosovu i Metohiji i podseća da je spomen-ploča koju su postavili članovi UNS rušena već šest puta, a poslednji, sedmi put postavljena je u maju ove godine.

- Očigledno je da i ova ploča nekome smeta. Samo se pitamo da li je kidnaperima koji su očito sa ovog područja proradila savest ili strah, pa žele da uklone i ovu ploču da ih ne bi podsećala na nedelo koje su uradili, kada već pravosudnim organima i onima koji bi trebalo da se pozabave kidnapovanjem srpskih ali i albanskih novinara nije - istakao je Ničić.