SVETI arhijerejski sabor SPC, koji je, posle rada u Pećkoj patrijaršiji, nastavio zasedanje u Beogradu, razmatra izveštaj o godišnjem radu Sinoda SPC, sledi čitanje izveštaja o radu eparhija, a složenije teme će, po svoj prilici, biti na dnevnom redu odmah iza Đurđevdana.

Crkvena skupština” će, sasvim je izvesno, razmatrati predlog novog ustava SPC, koji predviđa niz novina, ali nije realno da će ga na ovom zasedanju arhijereji SPC i usvojiti. Srpske vladike će razmatrati i situaciju u vezi s Kosovom i Metohijom, dogovaraće se o obeležavanju velikog jubileja, 800 godina od samostalnosti SPC naredne godine. Kako saznaju “Novosti”, arhijereji će razmotriti i stanje u eparhijama u dijaspori. Neke parohije su upražnjene, kao što je Baranjsko-poljska posle smrti episkopa Lukijana, pa je moguće da će biti popunjene. Episkope čekaju i neke eparhije u Zapadnoj Evropi, ali i u Južnoj Americi, gde administrira mitropolit Amfilohije.

PROČITAJTE JOŠ:SPC: Izuzetna zabrinutost crkve i naroda za KiM

Na mestu šefa podvorja SPC u Moskvi najverovatnije će i dalje ostati vladika Antonije, koji ima dobre kontakte i sa Ruskom pravoslavnom crkvom, ali i sa drugim važnim krugovoma u Rusiji. Da li će ovaj vladika i dalje biti i vikarni episkop patrijarha Irineja, takođe će biti tema tokom sledeće nedelje, u završnici saborovanja, kada su na dnevnom redu i kadrovska pitanja.

Postala je tradicija da episkop bački, dr Irinej (Bulović) ima vikarnog episkopa. Između dva sabora upokojio se vikarni episkop Jeronim, koji je bio iguman manastira Kovilj, pa je moguće da će u bačku eparhiju stići novi vladika.

Smena episkopa, prema našim informacijama koje imamo iz više izvora, ne bi trebalo da bude. Najveći broj arhijereja ima čvrste pozicije. Među njima je po vladičanskom stažu, ali ne i po godinama, najstariji episkop šabački Lavrentije, koji je vitalnost, snagu, znanje, energiju pokazao od početka zasedanja u Peći, što je obradovalo i vernike i njegove kolege.

POSETA PRIZRENU

TOKOM zasedanja Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji, patrijarh Irinej posetio je Prizren. On je sa arhijerejima bio u prizrenskoj Bogosloviji. Posebno emotivno bilo je prilikom ulaska u dvorište Bogoslovije, gde su patrijarha i vladike sačekali učenici ove škole horskim pevanjem. U Sabornom hramu Svetog Đorđa patrijarh je posetio dečji vrtić u kojem borave srpska deca, a koji je Eparhija raško-prizrenska otvorila u porti hrama. Tom prilikom patrijarh je darivao mališane Pavla i Uroša, sinove sveštenika Slobodana Đorića, starešine hrama.

(D. Z.)