PEĆKA PATRIJARŠIJA - Sabor Srpske pravoslavne crkve konstatovao je danas izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom Kosova i Metohije.

"Sabor deli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalka Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podeli južne srpske pokrajine", navodi se u saopštenju Sabora, nakon prvog radnog dana redovnog majskog zasedanja u Pećkoj Patrijaršiji.

Tome, navodi se, naročito doprinose različiti oblici pritiska od strane kosovskih institucija, nepoštovanje zakona i elementarnih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranje crkvene i privatne imovine.

PROČITAJTE JOŠ - Sabor SPC: Kosovo je srpski Jerusalim

"Imajući sve ovo u vidu, Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnjem zasedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje", izjavio je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, episkop raško prizrenski Teodosije.

Sabor sutra nastavlja rad u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu.

Sabor, kojim presedava Irinej, izdao je saopštenje posle razgovora sa nadležnim episkopom, sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom u Peći, Prizrenu i Velikoj Hoči, naveo je episkop Teodosije.

PATRIJARH IRINEJ POSETIO PRIZREN

Srpski patrijarh Irinej posetio je Prizren zajedno sa mitropolitima i episkopima Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh i arhijereji posetili su prizrensku Bogosloviju gde ih je dočekao Preosvećeni Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije.

Održana je i saborsku sednicu u prostorijama prizrenske Bogoslovije.

Patrijarh je sa arhijerejima prošetao ulicama Prizrena do sabornog Hrama Svetog Georgija u kome je danas završeno postavljanje novih polijeleja.

Patrijarh Irinej posetio je i dečiji vrtić u kom borave srpska deca, a koji je Eparhija raško-prizrenska otvorila u jednom od stambenih objekata u porti Hrama.