AKADEMIK Srpske kraljevske akademije nauka (SKANU) Dragoljub Drago Mirković, likovni umetnik iz Bijeljine, u svojoj radionici "Evro-mermer" privodi kraju izradu monumentalnog spomenika visine četiri i po metra dečaku Slobodanu Stojanoviću. Jedanaestogodišnjeg Slobodana je Albanka Elfete Veseli, sa pomagačima, umorila na zverski način kada se vratio u svoje rodno selo Kamenicu, po svog psa. To se desilo na početku rata u BiH, pošto je dan ranije sa ocem, majkom i sestrom uspeo da pobegne pred napadom ekstremista.

Dragoljub Mirković dosad je besplatno uradio gotovo 600 spomenika za borce i žrtve minulog rata, a i sada je troškove izrade preuzeo na sebe. Beogradski likovni umetnik Mirko Mrkić, član ULUS, uradio je Slobodanov reljef, koji će biti deo spomenika.


PROČITAJTE JOŠ: Malog Slobodana mučili kao srpskog špijuna

Spomenik malom Slobodanu podiže Boračka organizacija Republike Srpske, na čelu sa predsednikom, generalom Milomirom Savčićem. Borci su izdvojili deo novca za reljef posvećen nastradalom dečaku.

Mirković je, sa Lazarom Ristićem, predsednikom GO BORS u Zvorniku i predstavnicima lokalne administracije, razgledao moguće lokacije za spomenik. Između ostalih, spominje se ona u centru, prekoputa Robne kuće i kraj Drine.

- Na spomeniku upravo ispisujemo misli velikih domaćih i svetskih umova o deci, njihovim sudbinama, našem odnosu prema njima i obavezi sveta da čuva ne samo njihove živote, već i prava, i da im obezbedi bezbrižno detinjstvo - kaže Dragoljub Mirković.