ČUO sam da je dečak bio zatvoren u podrumu i da su ga ispitivali, da je jednom prilikom čak pokušao i da pobegne iz sela Bajrići, ali da su ga stigli i tukli. Pričalo se, takođe, da ga je ubila Veselijeva - kazao je u sredu svedok tužilaštva Omer Đulbegović pred Sudom BiH na suđenju Sakibu Haliloviću i Elfeti Veseli za svirepo ubistvo dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića 1992. godine u opštini Zvornik.

Đulbegović je u sudnici u Sarajevu prepoznao Halilovića i Veselijevu. Odgovarajući na pitanja tužioca Miroslava Janjića, on je potvrdio da je bio član interventne jedinice, kao i da je njihov komandir bio Sakib Halilović zvani Kibe, te da je u toj jedinici, koja je iz Dubrava kod Tuzle prebačena na područje sela Bajrići i Kamenice, bila i “neka žena po imenu Elfeta”.

PROČITAJTE JOŠ - Elfeta Veseli izručena Sarajevu

Đulbegović nije mogao da odgovori kako se dete koje im se predstavilo kao Slobodan obrelo u Bajrićima, ali je rekao da je taj dvanaestogodišnjak bio sa njima u nekoj kući i da se slobodno kretao, ali da je pre toga bio zatvoren u podrumu gde je ispitivan.

Prema njegovim rečima, Slobodan im je rekao da je pobegao iz svog sela jer su mu oca “terali u vojsku” i zato nije želeo da se tamo vrati. Navodno, dečak je potom pripadnicima interventne jedinice otkrio mesto gde je njegov komšija zakopao mitraljez, a kada su dvojica vojnika iz Đulbegovićeve jedinice otišla da ga pronađu, Slobodan je pokušao da pobegne. Vojnici su ga stigli, uhvatili i pretukli. Svedok je rekao i da je tom prilikom Slobodan navodno priznao da je bio ubačen sa srpske strane, kako bi špijunirao muslimanske snage.

Posle toga, kazao je Đulbegović, Slobodan je ponovo zatvoren u podrum, da bi potom čuo priče da ga je ubila Elfeta, ali da se ne seća drugih detalja. Svedok je naveo da je njegova jedinica otišla iz sela pet do šest dana posle dečakovog ubistva, ali da ne zna da li je za to vreme neko istraživao ovaj zločin. On je dodao da su se uz Elfetu, u Bajrićima jedinici pridružile izvesna Razija i još jedna žena.

PROČITAJTE JOŠ - Zvornik: Spomenik ubijenom dečaku Slobodanu

- Za vreme dok je Slobodan bio sa nama niko ga nije maltretirao i on se slobodno kretao - rekao je Đulbegović.

Osumnjičena za ratni zločin, Elfeta Veseli locirana je u Švajcarskoj početkom prošle godine gde je i uhapšena, a BiH je izručena 24. marta prošle godine.

Elfeta Veseli

NASTAVAK

NASTAVAK suđenja zakazan je za 14. septembar u 14 časova, kada bi trebalo da bude pročitan iskaz Slobodanovog oca Ilije Stojanovića, koji je u međuvremenu preminuo, kao i da bude saslušan svedok tužilaštva pod rednim brojem osam.

PROČITAJTE JOŠ - Albanka nije jedina osumnjičena za ubistvo dečaka

KOMANDANT JE NIJE KAZNIO

TUŽILAŠTVO BiH tereti drugooptuženu Elfetu Veseli da je kao pripadnik Diverzantskog voda Komande združenih jedinica Liplje - Kamenica, u drugoj polovini jula ili prvoj polovini avgusta 1992. godine ubila dvanaestogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti u naselju Bajrići - Novo Selo, na području Kamenice, u opštini Zvornik. Prema optužnici, ona je na najsvirepiji način ubila Stojanovića, tako što mu je, dok je bio na biciklu, prišla s leđa i zaklala ga nožem. U optužnici se navodi da je Halilović, koji je bio komandant Diverzantskog voda, znao da je njegova podređena počinila ovo krivično delo, ali nije preduzeo neophodne mere da bude kažnjena.