SPECIJALNO tužilaštvo (ST), pred kojim se u sredu pojavio Ramuš Haradinaj, deo je kosovskog pravosudnog sistema, a na osnovu Sporazuma između Holandije i vlasti u Prištini od 15. februara 2016. njegovo sedište je u Hagu.

PROČITAJTE JOŠ - DOKAZI ZA BRUTALNA UBISTVA I MUČENjA: Srbija ustupila Hagu novu dokumentaciju protiv Haradinaja

Ono nema veze sa Haškim tribunalom, koga su osnovale Ujedinjene nacije i čiji je naslednik danas Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Specijalni tužilac je Amerikanac Džek Smit. Mandat ST odnosi se na određene zločine protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih dela prema kosovskim zakonima, a koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. godine. Takođe, osnovano je i radi sprovođenja istraga i krivičnog gonjenja osoba u vezi s krivičnim delima navedenim u Izveštaju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope "Nečovečno postupanje s ljudima i nedozvoljena trgovina ljudskim organima na Kosovu", odnosno, slučaja "Žuta kuća".

Tužilaštvo je ovlašćeno da zahteva prisustvo i da ispituje osumnjičene, žrtve i svedoke, da prikuplja i analizira informacije i dokaze, kao i da donosi odluke o pokretanju, nastavljanju ili obustavljanju krivičnih postupaka. Specijalizovana veća imaju primat nad svim drugim sudovima na Kosovu i mogu da nalože bilo kojem tužiocu ili sudu na toj teritoriji da im ustupe postupke koji su u nadležnosti Specijalizovanih veća.

Osoblje ST, koje uključuje tužioce, istražitelje, analitičare, stručnjake za bezbednost, službenike specijalizovane za zaštitu svedoka, isključivo su građani članica Evropske unije ili neke od pet zemalja koje nisu članice EU: Kanade, Norveške, Švajcarske, Turske i SAD.