OSMAN Mehmedagić Osmica, aktuelni šef Obaveštajno sigurnosne agencije BiH, koji danas za račun Britanaca prisluškuje predsednike Vučića i Dodika, tokom rata ubijao je snajperom, iz sadističkog zadovoljstva i mržnje, Srbe u Sarajevu. Kao član "Bisera", garde Alije Izetbegovića, bio je njegov omiljeni pratilac na putovanjima van Sarajeva. A kada nije bio na službi ubijao je iz snajpera! Od maja 1992. do juna 1994. bio je ubica bez milosti. Sejao je smrt po srpskoj Grbavici.

Pucao je iz zgrada na Dobrinji i sa Stupa, a kada bi se vraćao u štab voleo je da se hvali kako je bio uspešan u ubijanju - ovo, za "Novosti", svedoči KW-568, zaštićeni haški svedok koji se nalazi u programu zaštite srpskog pravosuđa.


PROČITAJTE JOŠ:
Harisa Silajdžića sumnjiče za logore!

O jedinici "Biseri", u kojoj je i sam službovao, KW-568 je ekskluzivno govorio za naš list. Prethodno se u javnosti pojavljivao samo na suđenjima Karadžiću i Mladiću u Hagu. Njegovi iskazi nisu bili javni, već su samo priloženi Sudskom veću.

Prema rečima ovog 60-godišnjaka, "broj 1" Alijine pretorijanske garde bio je Haris Lukovac, zvani Jedinica, sada ambasador BiH u Jordanu. Mehmedagić je bio čovek broj 2 i njega je Alija uz Lukovca uvek vodio kao ličnu pratnju u inostranstvo.

ALIJINA NAREDBA "BOGOVIMA RATA" "BISERI" su raspušteni juna 1994. godine, baš kada i jedinice Juke Prazine, Mušana Topalovića Cace, Ismeta Bajramovića Ćele i Ramiza Delalića. Alija je lično naredio da "bogovi rata" napuste Sarajevo, a do tog trenutka praktično nijedan Srbin nije preživeo u pet opština Sarajeva pod kontrolom Alije Izetbegovića.

Sagovornik "Novosti", sada samo KW-568, uz Aliju Izetbegovića bio je u Sarajevu. Svedok objašnjava da je muslimanski lider Sarajevom voleo da šeta uz njegovu pratnju, verovatno jer mu je on gorostasnom građom ulivao poverenje.

- Mehmedagić se razlikovao od nas jer nije mogao da sedi u kasarni kada je bio slobodan od službe - priseća se ovaj čovek. - Slobodno vreme prekraćivao je tako što bi uzimao snajper i u pratnji takođe "bisera" Seljahudina odlazio na linije odakle se moglo pucati po Srbima! - tvrdi KW-568.

O jedinici "Biseri", iz koje dolazi Osman Mehmedagić, u javnosti se gotovo ništa nije znalo do 2014. Tada se na procesu Radovanu Karadžiću pojavio ovaj svedok odbrane koji je donekle poremetio haški narativ o "zlim Srbima koji su terorisali Sarajlije".

- Mi smo zaista bili neka vrsta tajne tokom rata. Pre nego što bi nekog odabrali za jedinicu jasno mu je stavljeno do znanja da ni pod kojim uslovima i nikad ne sme da priča o službi. Samo jedanput se dogodilo da je naš pripadnik nešto prozborio sa jednim novinarem i zbog toga je posle teško maltretiran - otkriva KW-568.

Čovek iz Višegrada navodi da je do juna 1994. godine, dok je bio u službi, iz dela grada pod Alijinom kontrolom stalno delovalo 30 snajperista.


PROČITAJTE JOŠ:
Tužiocu u slučaju Nasera Orića prećeno smrću

- U vojnoj bolnici takođe je bilo snajpersko gnezdo. Tamo je glavni bio Alijin drug iz stranke Abdulah Nikaš. Svi spratovi bolnice iznad četvrtog su bili zatvoreni, a na vrhu se uvek nalazio ubica. Odatle se pucalo po Grbavici i Jevrejskom groblju. Sećam se da je novinar Bi-Bi-Si-ja jedini imao dozvolu da snima sa vrha bolnice, jer kada bi naši pripucali Srbi bi uzvraćali. Sa krova bolnice su nastajali "potresni snimci" za svetsku javnost o srpskom maltretiranju Sarajlija.