Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извештај против Хариса Силајџића због сумње да је као високи функционер такозване Републике БиХ починио ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човечности на подручју општине Коњиц од 1992. до 1995. године, потврђено је "Новостима" у МУП РС.

Силајџић се, према наводима у извештају, сумњичи да је од 1992. до новембра 1993. године у својству министра иностраних послова, а потом до краја 1995. године као председник такозване Владе БиХ и један од оснивача Патриотске лиге у Коњицу доносио одлуке о оснивању логора на подручју Коњица, Челебића, Мусале и Брадине.- У овим логорима се налазило противправно ухапшених више стотина српских цивила, убијена су 32, а више десетина жена је силовано, што потврђује да је Силајџић, вршећи најодговорније функције у извршној власти, знао и одобравао постојање и деловање ових логора у којима су почињени ратни злочини, те постављао управнике логора у Мусали попут Етхема Жилића - наводи се у документу.

Прочитајте још - Правде за српске жртве још нема

У извештају се наводи и да је Силајџић одговоран што је као високи фукционер тзв. Републике БиХ знао и морао да зна, те преко других лица учествовао у кривичним делима ратних злочина.

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, каже за "Новости" да се у предмету "Силајџић" ради о класичном удруженом злочиначком подухвату.

КОЈИЋ: СТОЈИМО НА РАСПОЛАГАЊУ

- Позитивно је што је овај извештај отишао у Тужилаштво БиХ, али остајемо скептични, јер су многи јачи предмети против политичара из ратног врха тзв. Републике БиХ остали у фиокама. Очекујемо од Тужилаштва БиХ да отвори овај случај, а наш центар стоји на располагању Тужилаштву БиХ за доказни материјал - истиче Којић.