Sud BiH danas je doneo rešenje kojim se odbija predlog Tužilaštva BiH za određvanje pritovra osumnjičenom Hasanu Ružniću, koji je u okviru predmeta "Atif Dudaković i drugi" osumnjičen za zločine protiv čovečnosti nad Srbima u Bosanskom Petrovcu, u akciji "Sana 95", tokom 1995. godine.


Ružniću su izrečene mere zabrane napuštanja boravišta i zabrana putovanja, obaveza javljanja nadležnom organu, odnosno Policijskoj stanici Bihać dva puta sedmično i zabrana sastajanja s određenim osobama, odnosno kontaktiranje s bivšim oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju "Sana 95", saopšteno je iz Suda BiH.


O izvršenju izrečenih mera brinuće se pripadnici nadležnih policijskih stanica, odnosno Policijske stanice Bihać, a osumnjičeni je upozoren da mu može biti određen pritvor ako prekrši izrečene obaveze.


PROČITAJTE JOŠ: Hrvatska izručila BiH osumnjičenog za ratne zločine nad Srbima


Ružnića je juče pravosudnim organima BiH izručila Hrvatska, u kojoj je uhapšen 29. jula po međunarodnoj poternici.


Posebno odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi istragu protiv Ružnića, koji je osumnjičen da je kao pripadnik Vojne policije 5. korpusa Armije BiH počinio zločin protiv čovečnosti nad Srbima u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine.


Ružnić je jedan od ukupno 17 osumnjičenih u predmetu "Atif Dudaković i drugi", a njegovim izručenjem su svi osumnjičeni dostupni pravosuđu BiH.