SARAJEVO/ZAGREB - Hrvatska je danas izručila Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika Armije BiH Hasana Ružnića, koji je osumnjičen za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH koje vodi istragu o ovom slučaju.

Posebno odeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH vodi istragu protiv Ružnića koji se tereti da je kao pripadnik vojne policije Petog korpusa Armije BiH počinio zločin protiv čovečnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti u Bosanskom Petrovcu 15. septembra 1995. godine, kada je streljano i ubijeno najmanje 40 Srba, civila i vojnika koji su se prethodno predali.

PROČITAJTE JOŠ - DUDAKOVIĆ NAREĐIVAO: Zakolji sve što je srpsko

Osumnjičeni se tereti da je lično učestvovao u streljanjima i pojedinačnim ubistvima preživelih, prenosi regionalna televizija N1. Ružnić je na osnovu međunarodne poternice, koju je raspisalo Tužilaštvo BiH, uhapšen u Hrvatskoj 29. jula.

On je osumnjičen u sklopu istrage koja se vodi protiv veće grupe nekadašnjih pripadnika Armije BiH, uključujući penzionisanog generala Atifa Dudakovića, ratnog zapovednika Petog korpusa u bihaćkoj regiji.

Zajedno sa Ružnićem istragom je obuhvaćeno ukupno 17 osumnjičenih, uključujući i Dudakovića.