ŠEF Specijalnog tužilaštva Kosova Rešat Milaku ocenio je da je optužnica u slučaju 19.000 lažnih veterana bivše OVK nepotpuna i da je to razlog što ona ni posle više od mesec dana od podizanja nije dostavljena sudu. Milaku je na konferenciji za novinare u Prištini rekao da nije politika ta koja je sprečila da se sudu dostavi optužnica bivšeg specijalnog tužioca Eljeza Bljakaja u kojoj je konstatovano da je više od 19.000 lažnih veterana i u kojoj je optuženo 11 osoba, svi visoki zvaničnici bivše OVK. On je najavio da će kada bude kompletirana optužnica biti dostavljena Osnovnom sudu u Prištini.

Na čelu optužnice se nalazi bivši glavni komandant OVK, bivši premijer tzv. Kosova i aktuelni zamenik ministra Bezbednosnih snaga samoproklamovanog Kosova Agim Čeku.


Pročitajte još - ODLAZAK KOSOVSKOG TUŽIOCA ZBOG VETERANA OVK? Zbog nečega je bio posebno zabrinut


Optuženi su i Nuredin Ljuštaku, bivši poslanik Skupštine Kosova, i jedan od najpoznatijih ratnih komandanata OVK Sadik Haljitjaha. Optuženi su i poslanik Skupštine Kosova iz ABK Škumbin Demalijaj, bivši komandanti operativnih zona Lapa Ćel Gaši, Nerodime Šukri Buja, koji je bio i gradonačelnik opštine Lipljan i poslanik Skupštine Kosova.

Optužen je i aktuelni ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša.

Među optuženima je i Faik Fazljiu, koji je od 2007. godine u kabinetu premijera Kosova bio zadužen za pitanja veterana.