Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva samoproglašenog Kosova Rešat Milaku izneo je tvrdnju da je tužilac Specijalnog tužilaštva Eljez Bljakaj podneo ostavku zbog poslovne ponude u Sjedinjenim Državama, da bi odmah potom na Fejsbuku sam Bljakaj objavio da je dobijao telefonske pozive od ljudi, poznatih i nepoznatih, koji su se pozivali na borbu OVK i govorili mu da "bude oprezan".


RTK na srpskom jeziku prenosi da je Milaku kazao da je u Bljakajevoj optužnici sa listama veterana bilo propusta i negirao da je Bljakaj podneo ostavku na mesto državnog tužioca zbog pretnji, već zbog, kako je rekao na konferenciji za medije, posla u SAD.

"Bljakaj je došao kod mene i rekao da hoće da se konsultuje o jednom porodičnom pitanju, kao i da mu je ponuđen dobar posao u Americi. Rekao sam mu da mi je žao, ako ide, pritom, ne govoreći mu da ide ili da ne ide", kazao je Milaku.


PROČITAJTE JOŠ: ODLAZAK KOSOVSKOG TUŽIOCA ZBOG VETERANA OVK? Zbog nečega je bio posebno zabrinut

Navodi se i da Milaku tvrdi da od Bljakaja nikada nije čuo da mu je neko pretio zbog slučajeva na kojima je radio, kao i da on nije bio ni heroj, ni kukavica već samo posvećen poslu koji radi.

"Eljez je bio jedan od najboljih tužioca, a slučajevi na kojima je radio su mu oduzimali mnogo vremena. Međutim, nikada nije rekao da mu je neko rekao. Ukoliko mu je neko pretio trebalo je da to i meni kaže", rekao je on.

RTK2 prenosi da se nakon konferencije Milakua, po prvi put oglasio i sam tužilac Bljakaj putem Fejsbuka.


PROČITAJTE JOŠ: Tužilaštvo samoproglašenog Kosova: Izdata 63 naloga za hapšenje za ratne zločine

"Dobijao sam telefonske pozive od ljudi, poznatih i nepoznatih, kontaktirali su me i lično, prenoseći mi razne vrste poruke pozivajući se na borbu OVK. Govorili su: 'budi oprezan', 'budi pažljiv', 'zar ti je žao državnih para', 'da li od tebe uzimamo', 'hajde, uradi kao i drugi', itd., međutim, sve to sam prevazišao i nastavio svoj rad sa malom grupom saradnika sa ciljem da konačno imamo dobru istragu koja je trebalo da završi sa odlukom, zasnovanom na činjenicama i zakonu, u ovom slučaju sa optužnicom, i ne razumem zašto još uvek nije poslata sudu", navodi se u saopštenju Bljakaja.

RTK2 podseća da su mediji vest o ostavci Bljakaja preneli sredinom avgusta i da je tada navedeno da je ostavka usledila zbog pretnji tokom istrage o imamu prištinske džamije Šefćetu Krasnićiju i tokom istrage oko manipulacija sa listama veterana bivše OVK.

Nakon njegove ostavke oglasio se i američki ambasador u Prištini Greg Delavi, koji je svom Tviter nalogu napisao da ostavka Bljakaja predstavlja tužan dan za vladavinu prava na Kosovu.