KRILATICA iz reklamne kampanje za "fijat 500 l" kaže "S ponosom napravljen u Srbiji ("Proudly made in Serbia"). I zaista, ovaj automobil, koji je prošle godine restilizovan, osavremenjen, predstavlja verovatno najsofisticiraniju "mašinu" napravljenu u našoj zemlji, pa predstavlja nešto sa čim se i treba ponositi.

U Kragujevcu, sa proizvodnih traka "FCA Srbija" silazi (nedavno proslavljen i 500.000 primerak) vozilo koje nudi, po brojnim parametrima, najbolji odnos cena-kvalitet.

Model, koji je, ovog proleća, dostigao brojku od 500.000 jedinica, i dalje je, u svom segmentu (MPV B) i dalje najprodavaniji u Evropi.

Kako trenutno vladaju "SUV" i "krosover" vozila, "Fijat" je i našeg "Šumadinca" pripremio i za ovu utakmicu.

Naravno, ima gigant iz Torina i u SUV i krosover utakmici "jače" igrače, ali je, za one koji od svog automobila ne očekuju da tutnji Dakar relijem, tu je model "kros".Naslednik, ranijeg modela "fijat 500L treking", sada je još okretniji van asvalta, još lepši, sa bogatom opremom.

PROČITAJTE JOŠ - U Opelu popust 3.000 evra!

Na "Skeneru Novosti" imali smo model sa 1,3 multidžet 2 dizel motorom koji je uparen sa automatskim "dualodžik" mewačem sa pet stepeni prenosa (plus "rikverc").

"Fijat" je ovo vozilo spoqa dodatno "ukrasio" brojnim "of-roud" dodacima.

Nova prednja maska,drugačije ručke na vratima, zaštitni delovi na prednjem,bočnom, zadnjem delu, nove felne i povišen "klirens" za 25 mm u odnosu na standardnu "urban" verziju, jasno pokazuju o kakvom s evozilu radi.

I iznutra je "kros" znatno doteran. Nova komandna tabla, digitalna instriment tabla, veliki centralni tač-skron displej, sve je moderno, lepo upakovano, uostalom zna se ko su "kraqevi" dizajna.


Automatski menjač u "fijatu 500 L" nismo ranije imali priliku da isprobamo.radi se , u suštini , o robotizovanom,poluautomatskom menjaču, a opšti utisak upotpunjuju "polugice" ("sekvencijalni menjač") na obruču volana.

"Fijat 500 L kros" je bogatioo opremljen već u standardnom paketu opreme. Tu su brojni vazdušni jastuci, sistemi za pomoć vozaču...Blutut, navigacija "Tom-Tom",putni računar sa mnoštvom funkcija...

Korišćenje preko tač-skrin ekrana ili komandi na obruču upravljača je veoma lako i jednostavno.

Na centralnoj konzoli je smešteno i okruglo dugme sa kojim možete da birate režim vožnje. Na raspolaganju vozač ima "normal", "traction+" i "Gravity Control" funkcije koje jednostavnim okretanjem dugmeta prilagođavaju automobil uslovima u vožnji, kako na putu, tako i van asfalta.

Normal mod namenjen je svakodnevnoj vožnji pruža maksmalnu udobnosti i ekonomičnost koja se dodatno naglašava pritiskom na dugme "Eco" moda. Režim "Traction+" se aktivirati na brzinama do 30 km/h i pomaže prilikom pokretanja vozila na klizavim površinama. Najsofisticiranija je funkcija "Gravity Control" koja pomaže vozaču kretanje niz velike nagibe tako što održava konstantnu brzinu automobila, ne dozvoljavajući mu da ubrza i izgubi kontrolu.

Motor pod haubom je poznati 1,3 multidžet 2. Dizelaš, omiljen među našim vozačima zbog svoje izdržljivosti i ekonomičnosti.

Po fabričkim navodima, u kombinovanom režimu vožnje troši 4,0 litara dizela na 100 pređenih kilometara. Na našem testu, uz ogradu da smo najveći deo vremena proveli na gradskim ulicama , dugotrajno snimanje, imali smo potrošnju od 6,2 litra što smatramo vrlo dobrim rezultatom, s čim će se sigurno skložiti i svi vozači koji svakodnevno prolaze zakrčenim gradskim "sokacima".

Obiqe prostora, i za putnike i za prtlag, "fijat 500 L" koristi od prvih dana svog bivstvovanja za jedan od najjačih aduta na tržištu.

A tek kada ,opet jednostavnim pritiskom na dugme" uklonite zastor sa staklenog ,panorama krova!

"Fijat 500 L kros" košta 20.050 evra. Za naše prosečne džepove, jasno, to nije ni malo jeftino.Da bi potpomogli prodaju u FCA Srbija stalno, uz brojne "akcije" imaju i dobru saradnju sa poslovnim bankama pa su krediti među najpovljnijima na tržištu.

U Evropi, rekosmo, "500 L" i dalje dobro prolazi i, baš kao i rodonačelnik "Familije 500" , model "500" i dalje je u vrhu prodaje u svom segmentu.KARAKTERISTIKE

Dužina: 4.270 mm

Širina: 1.800 mm

Visina: 1.679 mm

Međ. rastojanje: 2.612 mm

Prtljažnik: 455-560 lit.

Masa: 1.305 kg.

Rezervoar: 50 litara

Motor: 1,3 multijet 2

Zapremina motora: 1.248 ccm

Maksimalna snaga: 95 KS

Obrtni moment: 215 nm

0-100 km/č: 13,9 sek.

Maks.brzina: 171 km/č

Potrošnja (fabrički podaci) na 100 KM:

Grad: 4,9 lit.

Van grada: 3,6 lit.

Kombinovano: 4,0 lit

Eko standard: EVRO 6