VEST da je stavljanje bioloških beloka za terapiju psorijaze na pozitivnu listu Republičkpog fonda za zdravstveno osiguranje, što podrazumeva da se ova terapija izdaje o trošku osiguranja, jedan od prioriteta za zdravstveni sistem Srbije, za Udruženje obolelih od psorijaze znak je da su država i struka prepoznali težinu i ozbiljnost ovog oboljenja i da će pacijenti u našoj zemlji nakon 10 godina čekanja, konačno dobiti lekove koji dramatično menjaju tok ove bolesti, umanjuju njihove patnje i omogućavaju im da žive normalno i kvalitetno.

Prema procenama zdravstvenih stručnjaka od psorijaze je u Srbiji obolelo oko 140.000 ljudi, a od toga oko 10-20 odsto ima teži oblik bolesti. I najteži oblici psorijaze u Srbiji se leče više decenija starim terapijama koje nisu dovoljno efikasne, a imaju mnogo neželjenih efekata.

PROČITAJTE JOŠ - Lečenje psorijaze na prirodan način

- Pozdravljamo napore Ministarstva zdravlja, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje i stručnih komisija da biološki lekovi za psorijazu budu što pre dostupni. Procena je da oko 300 pacijenata u Srbiji više nema terapijskih mogućnosti i da su za njih biološki lekovi jedino efikasno rešenje - kaže predsednik Udruženja obolelih od psorijaze 3P Vladimir Kecić.

Kecić podseća da je psorijaza teška autoimuna bolest koja osim dramatičnih promena na koži, izaziva čitav niz drugih kompleksnih zdravstvenih problema ali i stigmatizaciju obolelih.

-I kod najtežih oblika psorijaze primenom bioloških terapija do te mere umanjuju se simptomi i posledice bolesti, da se život obolelih sasvim normalizuje, smanjuje se opterećenje pacijenata, porodice i društva i troškovi zdravstvenog sistema- kaže Kecić. Sve zemlje u regionu imaju dugogodišnja dobra iskustva u primeni biološke terapije u lečenju psorijaze.

PROČITAJTE JOŠ - Život sa psorijazom

Kecić podseća da Hrvatska, Slovenija, Mađarska i Bugarska imaju na raspolaganju savremene biološke lekova za terapiju teških formi psorijaze što značajno unapređuje tretman pacijenata.