NEPRIJATNA, bolna, prepoznatljiva po svrabu, crvenilu delova kože, ljuspama, pa čak i velikim krastama, psorijaza remeti i najstabilnije osobe. Nakon postavljanja dijagnoze, priličan broj pacijenata krije se i povlači u sebe, pogotovo mlađi koji žele da ostvare partnerski kontakt. Plaše se trenutka otkrivanja "do gole kože" i kako nekome da objasne da može da im se bez straha približi, jer se bolest ne prenosi dodirom. Oboleli imaju mnoštvo obespokojavjućih pitanja na koja često nemaju valjan odgovor.

O kakvoj bolesti je reč, može li da se leči ili samo kontroliše i da li se vraća, objašnjava predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije dermatovenerolog profesor dr Željko Mijušković iz Klinike za kožne i polne bolesti Vojnomedicinske akademije:

- Psorijaza je hronična, zapaljenska sistemska bolest, koja je uslovljena genetskim i imunološkim karakteristikama obolele osobe. Ima izrazito negativan efekat na kvalitet života pacijenta. Poznata je od davnina, a ime je izvedeno iz grčke reči psora što znači osećaj svraba. Bolest je prvi opisao još Hipokrat u IV veku pre nove ere. Ipak, još se sa sigurnošću ne zna šta psorijazu izaziva. Kao uzroci se navode genetska komponenta i određeni spoljni faktori. Studija, u kojoj je praćena učestalost javljanja kod dece pokazala je, da su mališani čiji su roditelji bolovali od psorijaze značajno češće i sami imali ovo obolenje.

*Može li psorijaza na neki način da se predupredi?

- Nažalost, ne postoje postupci ni tretmani koji mogu da spreče nastanak psorijaze. Do danas je jedino beta- hemolitički streptokok grupe A okrivljen za pokretanje procesa nastanka takozvane gutatne psorijaze. Naziv je dobila zbog lezija koje su veličine kapljice. Međutim, između 10 i 30 odsto bolesnika sa ovom bolešću razvija i psorijazni artritis. To sugeriše da bar kod trećine obolelih postoje i dodatni genetski pokretači koji doprinose nastanku zapalenja u zglobovima, pored zapalenjskih procesa u koži.

*Koliko je učestala i ima li razlike u njenom javljanju u odnosu na rasu i boju kože?

- Podaci pokazuju da se psorijaza javlja kod 1 do 2 odsto sveukupne populacije. Najučestalija je na Farskim ostrvima, a najređa kod severnoameričkih Indijanaca, afroamerikanaca, Japanaca i Eskima. Javlja se podjednako kod oba pola, najčešće u trećoj deceniji života. Međutim, opisano je u literaturi njeno pojavljivanje i kod novorođenčadi, kao i kod pacijenta starog 108 godina.

Shutterstock

*Kako oboleli može da prepozna bolest?

- Psorijatične promene na koži imaju 4 glavne karakteristike. Jasno su ograničene od okoline, na površini se obrazuju beličaste ljuske ispod koji je crvenilo. Posle njihovog mehaničkog uklanjanja uočavaju se kapljice krvi, poznate kao "fenomen krvave rose". Veličina psorijatičnih lezija može da bude od nekoliko milimetara do zahvatanja velike površine pa čak i čitavog tela, poznatog kao eritroderma. Oblik i lokalizacija promena kao i zahvaćena površina kože pri pojavi novih lezija ne mogu se predvideti.

*Gde se psorijaza prvo ispoljava?

- Manifestuje se prvenstveno na koži i zglobovima, najčešće na šakama, stopalima, licu. Može da se ispolji i na sluzokoži, najčešće na genitalijama, kao i na noktima. Na noktima se obično javljaju tačkasta udubljenja, uzdužne linije i brazde, zadebljanja ispod nokatne ploče... Istina postoje bolesti koje daju slične promene na koži i drugim mestima, a nisu psorijaza, o čemu treba voditi računa. Takve su, na primer, kontaktni i seboroični dermatitits, kandidoza i još neka druga kožna obolenja.

*Da li ova bolest može da dovede do određenih komplikacija?

- Između psorijaze i metaboličkih bolesti postoji jasna udruženost jer dele mnoge zajedničke genske i imunološke mehanizme. Takve su gojaznost, dijabetes, bolesti srca i krvotoka koje su direktno uslovljene prisustvom metaboličkog sindroma. Ranija teorija da je ova udruženost posledica životnog stila, navika i psihičkog stanja bolesnika ispoljenog kroz pušenje, alkohol ili depresiju, odbačena je. Odgovor se krije u genetskom i imunološkom mehanizmu. Ova saznanja psorijazu stavljaju na potpuno novo mesto.

Shutterstock

*Kakvo je to mesto?

- Psorijaza više nije samo stvar estetskog doživljaja, bolest koja ruži, ali ne narušava opšte zdravlje. Bolesnik sa psorijazom mora da shvati da boluje suštinski od sistemske bolesti. Da bi to shvatio mora da mu se objasni priroda bolesti i svi mogući rizici koje nose pridružene bolesti. U tom smislu, uspešnost lečenja pored odabrane terapije, umnogome zavisi i od regulisanja telesne težine, kao i od izbegavanja konzumiranja alkohola i cigareta. Pravilnim lečenjem psorijaze smanjuje se mogućnost da se razvije bolest metabolizma ili obolenje srca i krvnih sudova.

*Kako se psorijaza leči i koliko uspešno?

- Na sreću, oko 80 odsto pacijenata ima blag ili umereni oblik bolesti. Većina može da se leči efikasno i bezbedno lokalnom terapijom. Lokalni preparati se koriste kao dodatna terapija kod obolelih na fototerapiji ili kod uzimanja sistemske terapije koja podrazumeva tablete, kapsule, injekcije i fototerapiju. Pacijenti koji pored psorijaze imaju i artritis, obavezno moraju da se leče sistemskom terapijom. Korišćenje lokalnih preparata se ne preporučuje kod pacijenata koji imaju proširenu ili tešku formu psorijaze. Lečenje treba da bude prilagođeno potrebama svakog bolesnika ponaosob. Veoma je važno da njihova očekivanja budu što podudarnija sa terapijskim mogućnostima lečenja.

*Da li su pacijenti ponekad razočarani ishodom lečenja?

- Pacijenti koji očekuju da nikada više nakon lečenja nemaju psorijatične promene na koži, sigurno ostaju razočarani. Kod ove bolesti postoji potreba za kontinuiranom terapijom, istina ponekad teško sprovodljivom. Zato se teži lečenju praktičnom i lako primenjivom koje donosi željeni rezultat. U zavisnosti od oblika, lokalizacije, proširenosti lezija i osobina svakog pacijenta ponaosob, u terapiji se samostalno ili u kombinaciji koriste lokalni kortikosteroidi, lokalno nanošenje salicilne kiseline, lokalni i sistemski retinoidi, lokalni derivati vitamina D3, foto i hemoterapija, biološka terapija... Upravo ovako kompleksna terapija i pozitivno delovanje UV zraka pokazuje da veći broj pacijenata tokom leta ima manje izraženu bolest. Zapravo, psorijaza vrlo uspešno može da se kontroliše samo uz obostranu saradnju pacijenta i lekara.

Shutterstock

ALTERNATIVNO LEČENjE

VELIKI broj pacijenata u nekom trenutku pribegava komplementarnoj i alternativnoj terapiji nadajući se efikasnijem, pa čak i potpunom izlečenju. Nemogućnost pomirenja sa postojanjem neizlečivog hroničnog obolenja je najčešći povod da se u prvom sledećem pogoršanju proba sa nekim drugim vidom lečenja. Na ovakav korak se odlučuju na osnovu iskustava prijatelja i rođaka, a nekada ih upućuju i lekari koji u svom radu ne primenjuju pravilo medicine zasnovano na dokazima.

Većina alternativnu terapiju primenjuje uz klasičnu medicinsku, po preporuci dermatologa. Ukoliko lekar ne zna za paralelne vidove lečenja terapija može biti kontraproduktivna a bolest dodatno iskomplikovana.

Poseban problem predstavljaju biljni preparati jer se njihov kvalitet i sadržaj ne kontrolišu, nisu prošli klinička ispitivanja, a zabeleženo je prisustvo kortikosteroida pa čak i teških metala. Osim toga, pojedini biljni preparati imaju već poznate neželjene efekte, pa se ne može reći da takozvana "prirodna biljna terapija ne može biti štetna".

Osim toga, nema ni dokaza da specifična dijeta i izbegavanje pojedinih namirnica mogu da dovedu do povlačenja psorijaze kao što se tvrdi. Na njeno povlačenje ne utiču ni susplementi cinka, selena, vitamina B12, inozitola i vitamina D, upozorava dr Mijušković.