ZABAVNO i poučno, ali pre svega maštovito i neobično, knjiga "Zbrka u muzeju", uspela je da "istumba" našu nacionalnu riznicu i uvede čitaoce u svojevrsnu igru. Osmislili su je i napisali Zefirino Grasi, urednik "Politikinog zabavnika", i Petar Petrović, kustos Zbirke srpskog slikarstva 18. i 19. veka Narodnog muzeja, koji je ovo delo objavio zajedno sa Zavodom za udžbenike, na čijem štandu se može naći na ovogodišnjem Sajmu knjiga, među novim izdanjima posvećenim umetnosti i umetnicima.

Petnaest vrhunskih portreta, koje čuva naša krovna muzejska institucija, u knjizi je podeljeno horizontalno, na četiri segmenta, a na pozadini svakog od njih ponuđene su četiri važne činjenice iz života slikara, na osnovu kojih se može rešiti zagonetka autorstva dela. Ukoliko vam to ne pođe za rukom, u drugom delu knjige su "rešenja", sa zanimljivim biografskim detaljima naših slavnih portretista.

Pročitajte još - Promocije na Sajmu knjiga: Burna istorija Rusije u dva toma

Ali prava igrarija nastaje kada "zbrkate" segmente čela, očiju, usana i brade, različitih umetnika, iz različitih epoha. Tako možete da napravite svoju "dobitnu" kombinaciju, na kojoj su oči "Devojke u plavom" Đure Jakšića, brkovi Vuka Karadžića u "izradi" Jovana Popovića, čelo Lenke Dunđerski, koju je portretisao Steva Todorović, i brada Milana Jovanovića, koga je naslikao njegov slavni brat Paja. U ovoj duhovitoj "slagalici" učestvuju i portreti sa potpisom Konstantina Danila, Uroša Kneževića, Ivana Radovića, Milana Milovanovića, Mine Karadžić Vukomanović, Vukove ćerke, vlasnice čuvenog "Spomenara", Vlaha Bukovca i Nadežde Petrović.

Iako pre svega može biti korisna onima koji tek stiču obrazovanje, "Zbrka u muzeju" zgodna je za širenje ljubavi i znanja o umetnosti u svim generacijama.

Srpska akademija nauka i umetnosti je na ovogodišnjem Sajmu predstavila tri višejezične likovne mongrafije iz ovogodišnje produkcije, a to su "Svetomir Arsić Basara", "Marko Čelebonović" i "Ljuba Popović", čije je srpsko izdanje, prema saznanjima "Novosti", na upravo zatvorenoj izložbi gotovo u potpunosti rasprodato.


"Zbrka u muzeju"


Ljubi je posvećena i knjiga Dragane Marković "Prečnikom duše", u izdanju "Službenog glasnika", u kojoj se, smatra recenzent, francuski novinar Filip Korval, umetnik bez zazora otvorio: "Vrhunski poznavalac umetnosti, čitanja, kulture, filma, fudbala, sebe doživljava kao sunđer koji upija sve što vidi. Bilo da je reč o njegovoj ličnoj priči, uslovnoj predrasudi prema savremenoj umetnosti ili osećanjima, stvara se utisak da se prati mentalni proces koji se ostvaruje u ateljeu, od prvog poteza četkicom do završene slike."

Pročitajte još - "Kobre" na štandu "Novosti": Lekcije posetiocima o rukovanju oružjem

Crteži i misli o umetnosti našeg slikara, vajara, pisca i teoretičara, sa višedecenijskom adresom u Parizu - Milije Belića, objavljeni su u knjizi Ecce homo, združenom izdanju "Čigoje" i Društva za kulturnu saradnju Srbija-Francuska.

Nastajale od sedamdesetih do polovine devedesetih godina prošlog veka, na marginama nekih drugih Belićevih spisa, kao sažeti poetski zapisi, ove maksime odnose se na umetnost kao "najpotpuniji izraz ljudske duhovnosti", a među njima ima i autopoetičkih stavova, ali i misli o univerzalnosti umetničkog izraza. Belić tako beleži: "Vreme je sluškinja umetnosti, a nije umetnost sluškinja vremena." Ili: "Svaki veliki umetnik, preko svoje posebnosti, doseže opšte i univerzalno."

Posle romansiranih biografija Vinsenta van Goga ("Žudnja za životom") i Mikelanđela ("Agonija i ekstaza"), "Vulkan izdavaštvo" je kao novi naslov između dva sajma iznelo dvotomnu priču o životu Kamija Pisaroa "Dubina slava", iz pera čuvenog Irvinga.

Izdavač specijalizovan za dela o umetnosti, njenoj istoriji i teoriji "Orion art" predstaviće u subotu, 26.oktobra novo izdanje, knjigu "Umetnost odluke: Performans i samoupravljanje u Jugoslaviji, 1945-1991" Branislava Jakovljevića, predavača na katedri za pozorište i studije izvođenja na Univerzitetu Stenford, gde drži predmete u vezi sa istorijom i teorijom performansa, politikom performansa, kao i istorijom i teorijom avangardnog i eksperimentalnog pozorišta u Evropi i SAD.

LEONARDO U KUHINjI

DA je genije renesansnog majstora, čijih je pola milenijuma od odlaska sa naše planete ove godine obeležio svet, dopirao do modela alhemijskih peći, moglo se pretpostaviti, ali ne baš da je konstruisao i mlinove za maslinovo ulje ili žito, što otkriva knjiga "Da Vinčijeva kuhinja", Dejva Devita u izdanju "Službenog glasnika". Ovo izdanje je "začinjeno" i receptima iz Da Vinčijevog doba.