SVAKA nova generacija ima potrebu da osvaja svoje slobode, izjavio je glumac Dragan Bjelogrlić povodom 200. izvođenja predstave "Let iznad kukavičjeg gnezda", u kojoj još od 2005. godine na sceni Beogradskog dramskog pozorišta igra glavnu ulogu.

U predstavi zakazanoj za 19. oktobar, u Beogradskom dramskom pozorištu, na sceni "Olivera i Rade Marković", pored Bjelogrlića igraju Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović, Milica Zarić, Daniel Sič, Feđa Stojanović, Marko Živić, Srđan Dedić, Savo Radović.

PROČITAJTE JOŠ -Poljski glumac u ulozi naučnika: Psovaću na srpskom, kao Tesla!

U početku je, po Bjelogrlićevim rečima, u pozorište dolazila publika koja je gledala istoimeni čuveni film Miloša Formana, sa Džekom Nikolsonom u ulozi Mekmarfija.

- Nakon prvih 20 ili 30 izvođenja predstave ljudi su, uglavnom, upoređivali naš komad sa istoimenim Formanovim filmom. Sada u BDP dolazi publika koja prvi susret sa tim maestralnim tekstom ima preko naše predstave - rekao je Bjelogrlić, i dodao da svojevrsna oda slobodi čini taj tekst uvek aktuelnim.

Poznati glumac istakao je, kako prenosi Tanjug, da "dok god postoji čovek, tragaće za nekom slobodom".

- Zanimljiva je sudbina tog teksta, jer je izašao nakon Drugog svetskog rata za vreme takozvane gvozdene zavese. Tekst je govorio o borbi pojedinca protiv sistema i u vreme studentskih demonstracija i hipi pokreta svet je mnogo više razgovarao o ljudskim slobodama. Taj tekst se vezivao i za momenat dolaska slobode sa ulaskom liberalnog kapitalizma u ta istočno-evropska društva. Mi živimo danas taj liberalni kapitalizam, doduše u balkanskoj verziji.


DAGLAS NA BRODVEJU

DRAMU "Let iznad kukavičjeg gnezda" napisao je Dejl Vaserman 1962. godine. Prvo izvođenje bilo je 1963. godine na Brodveju, sa Kirkom Daglasom u glavnoj ulozi. U Beogradu je premijera izvedena u Beogradskom dramskom pozorištu, 5. novembra 2005, u režiji Žanka Tomića, sa Draganom Bjelogrlićem u glavnoj ulozi.