NIJE redak slučaj da tragajući za magijom nedodirljivih holivudskih zvezda ne primetimo sjaj onih koje su nam tu na dohvat ruke. Neupadljive, nekako naših, komšijskih imena, često nezavidnih tabloidnih biografija, a ipak, sa glumačkim „dosijeom“ o kom bi ikone Grada anđela i greha, mogle samo da sanjaju.

Jedna od tih blistavih zvezda evropske kinematografije je i poljski glumac Tomaš Kot (42). U njegovom portfoliju je već 30 velikih filmskih i televizijskih uloga, dok je na pozorišnim daskama ostvario svega tri manje. On u Poljskoj već dugo važi za jednog od njihovih vrhunskih glumaca, kog reditelji poput trostrukog dobitnika Bafte i nominovanog za Oskara, Pavela Pavlikovskog, po pravilu biraju za snažne biografske likove.


PROČITAJTE JOŠ:
Poznati pisac o poslednjim danima slavnog revolucionara: Potrebni su nam heroji poput Čea

Međunarodnu karijeru, međutim, počeo je da gradi nedavno. I to, čini se, sasvim uspešno. Film „Hladni rat“ nominovan prošle godine za Oskara u čak tri kategorije, kao i za nagradu BAFTA u još četiri, preporučio je Kota za proboj granica poljskog ka evropskom i svetskom filmu. Ali i televiziji. Rezultat toga je što upravo Tomaša Kota od 10. novembra na kanalu Epik Drama gledamo u jednoj od najambicioznijih, a verovatno i najskupljih ratnih TV drama u ovoj deceniji, seriji „Svet u plamenu“. Međutim, to nije sve. On će već sledeće godine na velikom platnu, ovog puta u holivudskom blokbasteru „Nikola“, u režiji Ananda Takera poznatog po filmu „Devojka sa bisernom minđušom“ dočarati lik Srbina čiji su vizionarski izumi zauvek promenili svet. Naravno, reč je o Nikoli Tesli.

- Dragi Bože, kad biste znali samo koliko je sve ovo meni teško i opterećujuće. Toliko moram da se koncentrišem i da pazim da li će ono što ću reći imati smisla. Engleski jezik sam počeo da učim pre četiri godine, ali može se reći da ga tek poslednje dve zaista i govorim. Sećam se kada sam pre nekoliko godina na premijeri filma „Hladni rat“ jednoj britanskoj novinarki, na pitanje o funkciji crno-belih scena u tom filmu, razumevši samo deo njenog pitanja odgovorio: „Da, hajde da pričamo o crnom i belom“. Sada je malo bolje, ali tako vam ja doživljavam ovaj međunarodni uspeh. Kao veliki stres – srdačno, bez imalo zadrške i izveštačenosti, a uz mnogo smeha, dočekao je Tomaš Kot ekipu „Novosti“ uoči svetske pretpremijere serije „Svet u plamenu“, početkom oktobra u Varšavi.


*Po čemu ćete pamtiti rad na seriji „Svet u plamenu“?

- U seriji glumim Stefana Tomašeskog, jednog od legendarnih branioca pošte u gradu Dancigu, te davne 1939. godine, pri prvom talasu nemačke invazije na Poljsku. To je lekcija o kojoj smo svi mi učili u školi, i zato mi je bila velika čast što sam na neki način proživeo istoriju svog naroda. Bilo je to za mene sjajno iskustvo, kao i svaki put kad snimam nešto na engleskom. Uvek primetim svoj napredak. Dodatno, na setu je stalno vladala sjajna porodična atmosfera, pri čemu se naša porodica sastojala od mnogo nacija koje su savršeno funkcionisale međusobno. To što su se na setu u Češkoj zajedno našli Poljaci, Britanci, Francuzi i Amerikanci, dovoljno vam govori o veličini ovog projekta.

*Posle ove ratne drame očekuje vas još jedna, pogotovo nama iz Srbije, veoma zanimljiva i snažna uloga?

- Tako je. Glumiću Nikolu Teslu, i veoma se radujem toj ulozi iako je za mene bila pomalo iznenađujuća. Kada u mi prvi put javili da sam izabran, bilo mi je teško da poverujem. Međutim, u Poljskoj važim za glumca koji igra biografske filmove, a „Hladni rat“ je producentima „Nikole“ bio moj „pasoš“ za Holivud. Dodatno, odgovarao sam im zbog moje građe, zbog toga što likom podsećam na njega, a i zbog mog slovenskog porekla i temperamenta.


PROČITAJTE JOŠ:
Glasovi mržnje sa poznatih adresa: „Boli“ ih Handkeova podrška Srbiji

*Kakav je osećaj glumiti Srbina?

- Za mene je velika čast što ću glumiti jednog od najvećih naučnika koje je svet ikada imao. Znam da na Balkanu ima nogo sporenja oko toga da li je Tesla Srbin ili Hrvat, ali za mene tu nema pitanja. Nikolu Teslu ću odglumiti kao Srbina jer on to i jeste. Radovao sam se celokupnom projektu i bilo mi je veoma važno otpočetka da predstavim njegovu etničku pripadnost Balkanu, iako je živeo u Njujorku. Sećam se da sam insistirao da neke delove glumim na srpskom. Pogotovo kad je on ljut, jer je teško zamisliti Srbina kako besni na engleskom. Zato sam zahtevao da me upoznaju sa nekim Srbima da bih od njih naučio kako se viče na srpskom. Tada mi je jedan od producenata rekao da nema potrebe da tragamo za Srbima, jer on dolazi iz Hrvatske i lako će mi objasniti kako se to radi.


*A od jednog prijatelja sam, inače, kasnije dobio i sjajan savet da otkrijem da li ima Srba u mojoj okolini. Rekao mi je: „Samo vikni – Nikola Tesla je Hrvat! Ovi što te psuju, to su Srbi“ (smeh).

*Da li je priprema za rolu Tesle bila zahtevna?

- I dalje je. Iako sam već pogledao svaki film o Tesli koji postoji na internetu, imam veliku želju da posetim njegovo rodno mesto. Voleo bih da idem njegovim koracima od rođenja. Da doživim svaki trenutak njegovog života. U Hrvatskoj sam već bio, budući da smo deo filma „Hladni rat“ snimali u Splitu. Ali voleo bih da posetim Srbiju, da osetim taj mentalitet koji je bio deo njegove ličnosti. Pa da tragom njegovih otkrića i misli da stignem do Amerike.


PROČITAJTE JOŠ:
Životna saputnica Danila Kiša za Novosti: Još nas boli njegovo odsustvo


*Pomenuli ste da su vas producenti filma „Nikola“ izabrali jer fizički podsećate na Teslu. Jeste li uspeli u njegovoj životnoj priči da prepoznate sebe?

- Svi mi sa ovih prostora smo na neki način Nikole. Iako smo u našoj zemlji i u Evropi vrhunski stručnjaci, naučnici, glumci, svakog od nas po dolasku u Ameriku očekuje život koji počinje skoro od nule. Sledi mnogo dokazivanja, borbe, savladavanja ogromnih prepreka. Od jezičkih, do prihvatanja u društvu. Dovoljno je samo da znate da su vaše kolege, da bi došle ujutru na snimanje filma, jednostavno pozvale taksi, a da ste vi morali da preletite okean, i odmah će vam biti jasna ta razlika između nas i njih. U tom pogledu Nikolina životna priča, na neki način je i moja. I to je još jedan važan razlog zbog kog sam prihvatio ulogu u ovom filmu.


STRADANjE SLOVENA

*„SVET u plamenu“ je drama o Drugom svetskom ratu, čiji su pečat mnogobrojne porodice nosile kroz generacije. Da li ste u nekoj ličnoj priči potražili materijal za oživljavanje vašeg lika?

- Naravno. Svi naši narodi imaju mnogo ratnih priča i svedočanstava koje nose kao neko nasleđe i opomenu. Budući da je u našoj glumačkoj postavi bilo mnogo Poljaka, i uopšte Slovena, čiji su predaci na svojoj koži osetili najgora stradanja, bilo je lako u sebi i svojoj porodičnoj istoriji pronaći gorivo koje će iz nas kao glumaca izvući one najiskrenije emocije. „Svet u plamenu“ je priča o običnim ljudima u jednom jezivom trenutku za čovečanstvo. Zato je važno pred kamerom iskreno osetiti sva ta osećanja koja rat nosi sa sobom – strah, očaj, tugu, nadu...