Izložbom posvećenom Leonardu da Vinčiju (1452-1519), Požarevac se od večeras pridružio svetskim gradovima koji obeležavaju 500 godina od smrti ovog slavnog italijanskog slikara, vajara i naučnika.


Izložba pod nazivom „Leonardo 500 – genije, priroda, voda i more“, autora Luiđija Valerija iz Prirodnjačko-kulturnog centra „Lega Navale“ iz Rima, otvorena je u galeriji „Obojena svetlost“ Centra za kulturu, u organizaciji Fondacije DANA.

PROČITAJTE JOŠ - Radost čitanja sa papira

Postavka se sastoji od više panoa na kojima su predstavljeni Leonardovi crteži iz oblasti inženjerske tehnike i mehanike, ali i njegove slike, među kojima su najpoznatije „Mona Liza“ i „Tajna večera“.

Ovaj genijalni umetnik, naučnik i vizionar, rođen je u doba renesanse, 15. aprila 1452. godine, u selu Anhiano blizu italijanskog grada Vinči.

foto D.Novković


Sa 14 godina počeo je da radi kod Andrea del Verokia, kao šegrt u njegovoj umetničkoj radionici u Firenci. Tu je naučio mnoge zanate i ušao u svet nauke i tehnike.

foto D.NovkovićKasnije je, kao pronalazač, značajno pomogao razvoj mehanike, građevinarstva i astronomije. Umro je 2. maja 1519. godine, u Ambroazu, u Francuskoj, gde je i sahranjen.


foto D.Novković


foto D.Novković