Radost čitanja sa papira

D. Matović

03. 10. 2019. u 16:47

Радост читања са папира
Pod sloganom "Pismo = glava" na predstojećem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, predstaviće se 500 direktnih izlagača, a zemlja počasni gost je Egipat. Kovačević: Odbrana ne samo knjige, već i kulture
POD sloganom "Pismo=Glava", na ovogodišnjem Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, od 20. do 27. oktobra, predstaviće se oko pet stotina izlagača, od kojih šezdeset dolazi iz inostranstva. Zemlja počasni gost biće Egipat.

- Sajam knjiga je jedna od najvećih manifestacija čiji je osnivač Grad Beograd, a sa prosekom od 200.000 poseta jedan je od najmasovnijih u Evropi - naglasio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu na jučerašnjoj konferenciji za novinare. - To govori o velikoj ljubavi naših građana prema knjizi. Smart telefoni postali su jedan od univerzalnih džuboksova za sve, i za slušanje muzike i za čitanje knjiga. Ne bi trebalo da bude tako i upravo je sajam knjiga mesto koje brani priviligiju i radost čitanja sa papira.

Tokom osam sajamskih dana posetioci će moći da sagledaju aktuelnu domaću, kao i stranu izdavačku produkciju i da po povoljnim cenama kupe najnovija izdanja, ali i antikvarne knjige i stripove.

- Prvi put sam na praznik knjige u Beograd došao kao učenik osnovne škole u Šapcu - rekao je akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Međunarodnog sajma knjiga. - Ove godine će ponovo autobusi iz čitave Srbije dovesti decu, decu koja su godinu dana vezana za mobilne telefone i druge uređaje koje je Ivan Karl pomenuo. Ti uređaji ih dekoncetrišu, a sajam knjiga je jedna od retkih odbrana ne samo knjige, već i kulture.

Kovačević je istakao da će posebna pažnja biti posvećena stvaralaštvu Danila Kiša, Milorada Pavića i Oskara Daviča, čije su godišnjice obeležene tokom 2019. godine.

- Uz sve ovo biće još desetak vrlo značajnih manifestacija i programa i naša želja je da ovogodišnji sajam knjiga bude jedan od onih koji se pamte - naglasio je Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ: EGIPĆANI SPREMAJU BOGAT PROGRAM ZA SAJAM KNjIGA: Od faraona do ličnih priča


Tokom sajamskih dana biće organizovane desetine tribina posvećenih temama koje su u neposrednoj vezi sa izazovima aktuelnog trenutka domaće izdavačke produkcije. Neki od naših najboljih pisaca i književnih kritičara zameniće mesta, a neki od najvažnijih reditelja govoriće o svom odnosu prema književnosti i njenom uticaju na njihove filmske poetike. Veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve biće osvetljen zanimljivim razgovorima, a razgovaraće se o književnom prevođenju, Slobodanu Jovanoviću, Isaku Samokovliji.

- Na sajmu će biti održane i tribine posvećene Pavićevom prevodu Puškinovog "Evgenija Onjegina", pomalo zaboravljenom piscu Isaku Samokovliji koji je napravio most između srpske i jevrejske kulture, kao i tribina posvećena 50. godišnjici od izvođenja mjuzikla "Kosa" - najavio je pisac Vule Žurić, urednik programa Sajma knjiga.

Na našoj najvećoj manifestaciji pisane reči gostovaće i izdavači Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Rusije, Hrvatske, Rusije, Crne Gore, Severne Makedonije, Italije, Turske, Kine, Rumunije, Irana, Belorusije, Švajcarske, Maroka, Alžira, Tunisa, Nemačke i Albanije. Među gostima iz inostranstva su pisci Dejvid Van iz SAD, Nermin Jildrim iz Turske, Sergej Šargunov iz Rusije i Laura Sintija Černjauskajte iz Litvanije.

ZEMLjA počasni gost ovogodišnjeg sajma je Egipat i iz ove zemlje dolazi velika delegacija pisaca i drugih umetnika. Na sajam dolazi Mamduh el Damati, bivši ministar za antikvitete, kao i pisci Salva Bakr, Mai Haled, Muhamed Salmevi, Mansura el Edin, pevač i kompozitor Hasan Zaki,pesnik Tarik al Tajb...

- Pisci šire ideju prijateljstva među ljudima i očekujem da će ovogodišnja smotra knjige dodatno približiti srpski i egipatski narod - naglasio je Amr Alguvejli, ambasador Egipta u Beogradu i zahvalio se na ukazanoj časti da njegova zemlja bude počasni gost i na prelepom logotipu ovogodišnje smotre knjige, na kom su predstavljeni hijeroglifi u portretu kraljice Nefertiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije