ISTORIJSKIM spektaklom "Prvi kralj", u režiji Matea Rovera, u ponedeljak, 23. septembra, u Jugoslovenskoj kinoteci svečano će biti otvoren tradicionalni Festival italijanskog filma u Beogradu. U prvom delu programa biće predstavljeno još šest ostvarenja najmarkantnijih mladih reditelja i autora koji danas obeležavaju italijansku filmsku scenu - porodična drama "Bićemo mladi i lepi" Leticije Lamartire, psihološki triler "Ljubav za vreme Š. Reka" Alesandra Derviza, socijalna drama "Život bez straha" Marka Pontija, "Kompromisna svadba" Frančeska Mikika, i dokumentarac "Voda i šećer" Fariborza Kamkarija.

Pročitajte još: Filmska kritika: Noć i grad

U drugom delu programa, koji će se od 26. septembra odvijati u Muzeju Kinoteke, pred publikom će biti remek-dela legendarnih italijanskih sineasta, "Juče, danas, sutra" i "Stranac" Vitorija de Sike, "Gepard" i "Nevino" Lukina Viskontija, i "Noćni portir" Lilijane Kavani. Ovim izborom festival priređuje omaž oskarovcu Pijeru Tosiju, koji je radio kostime za ove filmove, a pratiće ga i izložba crteža njegovih radova.

Pročitajte još: AMBICIOZNI PLANOVI U LESKOVCU: Konferencija evropskih reditelja

Ovogodišnji festival, najambiciozniji do sada, ugostiće mnogobrojne goste iz Italije. Pored Gabrijele Karluči, umetničke direktorke festivala, reditelja, scenarista i glumaca čija ćemo ostvarenja videti, u Beograd stižu i predstavnci kulturnih i filmskih institucija. Za filmske profesionalce obezbeđen je značajan prateći program, u potpunosti posvećen savremenoj italijanskoj i srpskoj kinematografiji, u kojem će biti organizovani susreti i razgovori o položaju filmske industrije i distributera u naše dve zemlje i u celom regionu, o mogućnostima saradnje, i o aktuelnim promenama na tržištu kulture. Program se organizuje u saradnji Ministarstva kulture Srbije, Ambasade Italije, Italijanskog instituta u Beogradu, Instituta "Luče /Činečita".

"Noćni portir"


DVE KOPRODUKCIJE

NAJVAŽNIJI cilj ovog festivala, prema rečima Gabrijele Karluči, jeste da se uspostavi saradnja između srpske i italijanske kinematografije, koja je već u usponu. Kako je istakla, dve koprodukcije su započete prošle godine - novi film Gorana Paskaljevića "Moj sin Mohamed", koji će publika u Srbiji uskoro premijerno videti (snimljen je u Italiji), i "Dampir" reditelja Rikarda Kemela, koji je ovog leta snimljen u Srbiji, u koprodukciji Italije, Srbije i SAD.