UMETNIK Vladimir Mojsilović ukrstiće u subotu veče, 13. jula od 19 časova, u Muzeju savremene umetnosti, bokserske rukavice sa pripadnicama "slabijeg pola". Ovo neće biti prvi put da se boksuje sa ženama, jer je performans koji je nazvao "Mali građanski razgovori u rukavicama" već izvodio u Galeriji NBS, "Transformart" galeriji, KC "Barake", na internacionalnom Trijenalu proširenih medija.

U okviru ovih svojih, kako kaže, "rodnih studija", izazov u rukavicama rodne jednakosti upućen je svima koji se osećaju kao žene spremne da pokušaju da "obore" ovog umetnika. Do sada su taj izazov ovog slikara i grafičara prihvatale umetnice, kustosi, ali i žene drugih zanimanja.

- Boks je, kao boćanje ili šah, građanska kategorija - tvrdi Mojsilović. - Melanholija, gnev, mržnja u strogim akademskim uslovima kulturnih ustanova i zvaničnih umetničkih manifestacija ustupaju mesto ljubavi, koja se može iskusiti samo u ringu. Ja donosim ring u kulturne institucije.

Pročitajte još - Mark Lamert gost MSU: Sveske i žive slike

Boks u kulturnom prostoru je, kako objašnjava, iznuđena pasivno-agresivna reakcija koja se nametnula kao rešenje u skrajnutom i nevidljivom položaju umetnika:

- Ljubav građana škodi umetniku, ravnodušnost ga ubija. Mrzite umetnika - poručuje Mojsilović, uz pozdrav "Dogodine u SANU!"


Učestvovanje u performansu, za koji umetnik garantuje da ima jasni civilni, umetnički, feministički i sportski okvir, uz poštovanje zakona, ograničeno je samo polom. Dobrodošle su jedino - žene.

PAUZA ZBOG "ČISTAČA"

ZBOG priprema zahtevne unutrašnje arhitekture, kao i same postavke velike evropske izložbe "Čistač", MSU će biti zatvoren od 16. jula do 21. septembra, kada je planirano gala-otvaranje retrospektivne Marine Abramović, saopšteno je u petak iz muzeja na Ušću. Do utorka, posetioci će moći da obiđu izložbe "U dodiru sa", a u nedelju u 11 časova radionicu za slepe i slabovide vodiće studenti FLU. Tokom dvomesečne pauze, svakog dana, osim utorka, radiće blagajna MSU, na kojoj će se prodavati karte za "Čistača", od 10 do 18 časova.