IDEJA za koncept ovogodišnjeg Bitefa rodila se pre tačno godinu dana na istoj ovakvoj konferenciji za medije kada je novinarka "Večernjih novosti" Vukica Strugar postavila pitanje, koje je mene vrlo dirnulo: Zar pozorište ne treba i ne može da nam da nadu i utehu u ovim jezivim vremenima?

Ovo su reči umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice izrečene u Skupštini grada na predstavljanju 53. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala.

- To pitanje i emocija sa kojom je postavljeno ostali su mi usađeni u svesti i počeo sam da razmišljam kako bismo u programu Bitefa mogli da damo nadu, ali da to ne bude baš naivni i neodgovorni optimizam za koji mislim da u svetu u kojem živimo zaista nemamo pravo - nastavio je Medenica.

Pročitajte još - PROMOCIJA BITEFA U BRISELU: Teatar vratiti ljudima

- Sam slogan zvuči veoma optimistički, a to je naslov čuvenog šlagera "Počnimo ljubav iz početka". Kroz pozorišne forme predložićemo one humanističke vrednosti na kojima bi društvo trebalo da se zasniva: gledanje, dodirivanje, podrška, solidarnost, empatija, pa što da ne i ljubav.

Od 17. do 26. septembra publika će imati priliku da vidi 12 predstava, a "Beograd na daljinski", Rimini protokola iz Berlina, izvodiće se dva puta dnevno tokom trajanja manifestacije na lokacijama širom Beograda. Takođe iz Nemačke dolazi komad "Istorija nasilja" u režiji Tomasa Ostermajera.

Iz predstave "Od mesa i betona" Foto Mila Petrilo

Na svečanom otvaranju NTGent iz Belgije će izvesti komad "Orest u Mosulu" u režiji Mila Raua, a na zatvaranju će biti još jedan belgijski gost "Ultima Vez" koji će izvesti komad "Pozvani" u koreografiji Sepe Bajensa.

Iz Nigerije stiže Yuropa u koreografiji Kuduza Onikekua, a iz još daljeg Brazila plesna instalacija "O mesu i betonu" koreografkinje Lusiane Lare. Na programu su i performans "Kuća Majka" konceptualne umetnice Fije Menar iz Francuske, odakle dolazi i predstava "Retke ptice" trupe "Vuk za čoveka" iz Lila.

Pročitajte još - Za Bitef 13 miliona

"Domaći" na festivalu su JDP sa predstavom "Zašto je poludeo gospodin R." u režiji Bobe Jelčića i "Tartif" Igora Vuka Torbice u izvedbi Narodnog pozorišta Sombor i SNP iz Novog Sada. Publici će se predstaviti i Zagrebačko kazalište mladih i Montažstroj sa komadom "Mladež bez boga" u režiji Boruta Šeparovića, kao i SNG Drama iz Ljubljane sa predstavom "Ali: strah jede dušu" reditelja Sebastijana Horvata.

BUDžET

PREMA rečima gradskog sekretara za kulturu Ivana Karla, budžet 53. Bitefa je 40 miliona dinara. Ova sredstva obezbedili su Grad Beograd i Ministarstvo kulture i informisanja.