NEDAVNA odluka Skupštine grada Subotice da Danila Kiša posthumno proglasi Počasnim građaninom, izazvala je oštru reakciju Mirjane Miočinović, bivše Kišove supruge i zakonite naslednice njegove intelektualne baštine. Ona je u otvorenom pismu gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu zatražila da se opozove ova odluka graskog parlamenta, i objasnila da je njen zahtev "motivisan razlozima moralne, umetničke i ideološke prirode".

U svom pismu Mirjana Miočinović je istakla i da su motivi donošenja ovakve odluke "nečasni i da im je cilj zloupotreba imena Danila Kiša za najprizemnije ciljeve jedne političke partije", te ukoliko njen zahtev ne bude uvažen obratiće se sudu "da spreči da se naruši ugled jednog velikog pisca i omalovaže njena zakonska prava".

Braneći odluku gradskog parlamenta na čijem je čelu, Tivadar Bunford poručuje da se ovom odlukom ispravlja decenijska nepravda prema Kišu.

Pročitajte još - Vraćen dug Danilu Kišu

- Lik i delo Danila Kiša predstavljaju univerzalnu, kosmopolitsku vrednost, koja kao takva ne zaslužuje da bude stavljena u drugačiji kontekst. Ni predlagač, niti donosioci odluke u svom činjenju nisu se rukovodili ličnim već javnim interesom, smatrajući da na taj način ispravljaju nepravdu i, na neki način, u godini kada se navršava trideset godina od njegove smrti, vraćaju dug Kišu, rođenom Subotičaninu.

Kulturna javnost se vrlo brzo podelila, pa je odmah stiglo pismo podrške Mirjani Miočinović sa 160 potpisa javnih ličnosti. Sa druge strane nisu retki ni oni koji odluku subotičke Skupštine smatraju legitimnim načinom da grad vrati dug čoveku koji je uspomenu na Suboticu utkao u svoja neprolazna dela.

- Srbija mora da potraži tačke dodira i da oduži dug svojim velikanima, onima koji su bili stožer njenog identiteta, bez obzira na to ko će odužiti. Žao mi je što se oni koji su ideolološki bliski Kišu nisu sami setili da ukažu poštovanje prema njemu. Sada se ta istorijska nepravda ispravlja. Ako će o imenu Danila Kiša odlučivati sudovi, onda je to civilizacijski korak unazad. On je veliki pisac i njegova ličnost i delo je daleko iznad takvih podela i novih deoba društva po starim principima - kaže Dragoljub Kojčić, direktor Zavoda za udžbenike.

Pročitajte još - Obeležje Danilu Kišu

BEZ POLITIČKE IDEOLOGIJE

- Kultura nema veze sa političkom ideologijom. Da li treba da ponavljamo kriterijume totalitarnih režima, kao što je komunizam, pa da se kao tada odričemo Miloša Crnjanskog, ili da se ugledamo na one koji nisu komunisti pa su se odricali kulturnog i literarnog nasleđa Dobrice Ćosića ili velikog pripovedača Milovana Đilasa - kaže Kojčić.