VELIKI jubilej, sedam decenija postojanja, koji Grafički kolektiv dočekuje iseljen sa prepoznatljive adrese na Obilićevom vencu i još bez vlastitog izlagačkog prostora, u sredu će biti obeležen otvaranjem monografske postavke "Otisak vremena, sedamdeset kroz beskonačno", U Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Trag delovanja na savremenoj umetničkoj sceni prvog samoorganizovanog umetničkog kolektiva u socijalističkoj Jugoslaviji, dug sedamdeset godina, moći će da se prati kroz umetničke grafike i grafički dizajn, plakate, video i foto dokumente, publikacije i arhivsku građu. Ubrzo posle osnivanja 1949. godine, Grafički kolektiv postao je stecište umetnika, istoričara umetnosti, kritičara i književnika, centar u kojem su se pojave u umetnosti kritički promišljale.

PROČITAJTE JOŠ: Izložba dela Nedeljka Gvozdenovića u galeriji SANU

Od te pionirske uloge iz pedesetih godina prošlog veka pa do današnjih dana, izložba će, kroz nekoliko segmenata, pratiti kontinuitet i stvaranje i negovanje tradicije ove kuće. Ukazaće na najznačajnija dela, programe i ličnosti, koji su u njenim temeljima, ali i na važne izložbe i nagrade, kolekcije koje baštini (plakati iz pedesetih, domaći i strani autori), međunarodnu saradnju, edukativne programe...

Ono što je Grafiči kolektiv sve ove decenije, kako kažu, negovao u SANU biće predstavljeno tako da markira umetničku, lidersku i istorijsku ulogu koju je imao. Istorija savremene srpske i jugoslovenske grafike, a i umetnosti uopšte, neraskidivo je povezana sa istorijom ove kuće umetnika, koja je uvek bila otvorena za eksperiment, ispitivanje i afirmisanje novih kreativnih ideja u sferi vizuelnih umetnosti.

Izložbu prati publikacija sa tekstovima Irine Subotić, Gordane Popović Vasić, Ljiljane Slijepčević, Ješe Denegrija i Ljiljane Ćinkul, koja je i urednik kataloga i autor izložbe. Tekstovi problematizuju različite segmente delovanja Grafičkog kolektiva, od društvene i kulturne atmosfere u kojoj su inicirane i negovane nove ideje do mapiranja najznačajnijih programa i izložbi u Beogradu i inostranstvu.

U zbirci Kolektiva tokom 70 godina nakupilo se više od 5.000 radova, uglednih domaćih i svetskih autora.

Bogdan Kršić, "Pobednici" / Emir Dragulj, "Roditelji"

- Koliko god da je reprezentativan i veliki prostor Galerije SANU, priprema izložbe iziskivala je da se koncentrišemo samo na jedan segment te bogate umetničke i dokumentarne građe koju imamo - kaže, za "Novosti", Ljiljana Ćinkul, direktor Grafičkog kolektiva. - Opredelili smo se da kičmu postavke čine dela 57 dobitnika naše nagrade "Veliki pečat". Izložba i publikacija se dopunjuju i biće osnova za neku buduću monografsku postavku, jednog novog Grafičkog kolektiva.

Izložbu će sutra u 19 časova otvoriti predsednik SANU Vladimir S. Kostić.

Velizar Krstić, "Mušica na zidu"

NOVI PROSTOR NA VIDIKU?

POSTOJE realni nagoveštaji da bi Grafički kolektiv uskoro mogao da dobije svoj novi izložbeni prostor u centru grada. Reč je o prostoru koji se sastoji od dve etaže, otkrila nam je Ljiljana Ćinkul, a koji bi delili sa ULUS-om, dok traje renoviranje Paviljona "Cvijeta Zuzorić". Da bi tu osnovali galeriju, predstoje im, kako objašnjava sagovornica, potpisivanje ugovora, završavanje papirologije, izrada projekta, prikupljanje novca (prostor je prilično ruiniran), rekonstrukcija...

- Nadam se da ćemo 71. rođendan proslaviti u novoj galeriji - kaže Ljiljana Ćinkul.