KOMAD Tanje Šljivar "Neustrašive - kao i sve slobodne devojke" (režija Salome Dastmalči) berlinskog Dojčes teatra, u četvrtak uveče je izveden na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

To je, ujedno, i prvi korak uspostavljenog ugovora o saradnji, koji su u februaru ove godine potpisali v. d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktor Dojčes teatra Ulrih Kuon. Inače, ugledna umetnička kuća poslednji put je na istoj sceni gostovala pre 17 godina s Lesingovim komadom "Emilija Galoti", u režiji Mihaela Talhajmera.

Pročitajte još - Ivana Vujić: Teatru treba služiti

Ovog puta, Beograd je posetila treća scena Dojčes teatra, a rediteljka Salome Dastmalči (koja se inače bavi radom s mladim neprofesionalnim glumcima), održala je i radionicu u našem glavnom gradu.

Dramski tekst "Neustrašive - kao i sve slobodne djevojke" inspirisan je stvarnim događajem: slučajem kada je, u jednom gradiću u Republici Srpskoj, posle boravka na školskoj ekskurziji zatrudnelo sedam trinaestogodišnjih devojčica. Kako se navodi, predstava sukobljava načela života (porođaj) i načela slobode (izbor abortusa), a rediteljka Dastmalči izoštrava potragu za identitetom, prevodeći igru na nivo kolektivnog rituala protkanog dirljivim dokumentarnim improvizacijama glumaca u asketski ustrojenom prostoru.

Uloge tumače Peter Šteden, Eren Gindar, Livija Marlene Volf, Marte Miler-Litken, Kenoa Nort-Harden, Emi Biter i Bruno Libler.

Dramaturškinja je Birgit Lengers, scenografiju i kostim uradila je Paula Velman, a koreografiju Nilufar Šahisavandi.

KLASIČNI REPERTOAR

KAKO ističe Ivana Vujić, u skladu sa opredeljenjem da teatar treba što više okrenuti mladima, saradnja s nemačkim kolegama počela je sa ovom scenom i predstavom, a sledeće veliko gostovanje berlinskog pozorišta najavljuje se s velikim, klasičnim repertoarom - "Mizantropom" ili "Tri sestre".