U POSLEDNjOJ nedelji maja Upravni odbor Narodnog pozorišta raspisaće konkurs za čelnog čoveka kuće: u v. d. statusu, odlukom Vlade Srbije, ovu dužnost poslednjih sedam meseci obavlja rediteljka i profesorka FDU Ivana Vujić. Njeno imenovanje usledilo je posle turbulentnih događaja u kući (zahteva dela zaposlenih za smenu prethodnog upravnika Dejana Savića i podrške tadašnjem v. d. direktora Drame Željku Hubaču), pa je Vujićeva zatekla prilično podeljen kolektiv, puno različitih ambicija (sa pokrićem i bez njega), nezadovoljstvo, pa i brigu zaposlenih "kud plovi njihov brod" kao institucija od najvišeg nacionalnog značaja.

- Stupila sam na dužnost 21. novembra, samo dan uoči Dana pozorišta i njegovog sto pedesetog rođendana. Od tada je prošlo sedam meseci, dovoljno da se rodi zdravo dete. Mogu da potvrdim iz sopstvenog iskustva, pošto sam i ja tako rođena - objašnjava sa osmehom na svoj nekonvencionalan način Ivana Vujić. - Čim sam stupila na dužnost, odmah sam obišla čitavu zgradu jer sam želela da saznam u kakvom je stanju, posetila sam glumačke garderobe, prostorije tehnike i tehničkog održavanja. Po rečima zaposlenih, tek sam drugi upravnik koji je po dolasku na ovo mesto obišao kuću.

Zato je, kako ističe, otvorila sve prostorije nacionalnog teatra i upoznala se sa realnim stanjem zdanja na Trgu republike, koje se sastoji iz dva dela: starog (pripada nekadašnjoj zgradi) i novijeg, na kome se nalazi Scena "Raša Plaović".

- Bio je to moj prvi potez jer, kako kaže Breht, istina je konkretna! Obišla sam osamnaest hiljada kvadrata, a van ove adrese i našu slikarnicu iz 1920. godine na Gundulićevom vencu, kao i funduse dekora u Malom Mokrom Lugu. Zaključila sam, pre svega, da umetnicima u Drami treba obezbediti bolje uslove za rad. Okrečene su sve garderobe, tapacirani ležajevi prvaka, popravljena osvetljenja. Glumci rade iz večeri u veče, na obe scene, zaslužuju bar minimalne obnove prostora u kome se pripremaju za predstavu.

V. d. upravnika ističe da je od svog dolaska u Narodno pozorište smatrala da su ova funkcija i ukazano poverenje velika čast, jer je reč o centralnoj pozorišnoj kući ne samo Beograda nego i Srbije.

- Na prošlom rođendanu nisam želela nikakve govore, imala sam za kolege samo jednu rečenicu: "Pozorište nije dovoljno voleti, treba mu i služiti." Tom mišlju vodim se i danas: svake večeri na naše dve scene ugostimo oko hiljadu gledalaca. Za vernu publiku radi više od šest stotina zaposlenih, uz veliki broj honorarnih saradnika u Orkestru i Baletu. Osim rada na premijerama malo smo promenili i dizajn dvojezičnog programa, uveli žanrovske odrednice naslova na repertoaru. Izdali smo i knjigu "Narodno pozorište u Beogradu - 150 godina postojanja" Žorža Popovića. Među njegovim koricama može se videti kakvu smo zgradu sanjali, kakvu smo imali pre Prvog i posle Drugog svetskog rata, kao i izgled obnovljenog zdanja 1989. godine.

Pročitajte još: Ivana Vujić: Dovodimo slavne goste

Naša sagovornica naglašava da joj je osim repertoara, od samog početka bilo važno da svakog meseca dovede nekog od svetskih umetnika. Gostovanje baletskog majstora Sergeja Polunjina oborilo je sve rekorde u posećenosti - više od dve hiljade gledalaca na Velikoj sceni, u tri večeri zaredom. U istom prostoru nastupila je i Kamerna opera iz Sankt Peterburga sa veoma retko izvođenim delom Žorža Bizea "Lovci na bisere": Krajem maja stiže i berlinski Dojčes teatar sa predstavom "Kao sve slobodne devojke" po tekstu Tanje Šljivar, aktuelnog v. d. direktora Drame.

Tokom prethodnih meseci premijerno je izvedena ranije planirana "Nečista krv" u režiji Milana Neškovića. Početkom juna prvi put će se na sceni naći balet "Labudovo jezero" u koreografiji Konstantina Kostjukova, a sredinom istog meseca Konjovićeva "Koštana" u rediteljskom čitanju Juga Radivojevića.

Foto K. Mihajlović

- U ovom periodu realizovali smo i operu "Bastijen i Bastijena" kao premijernu obnovu (u postavci Ane Grigorević) sa mladim pevačima, u okviru programa "Opera za mlade". Matine predstave pokazale su se kao dobar potez, zato planiramo da za našu mladu (pa i najmlađu) publiku, izvedemo "Čarobnu frulu" i "Ivicu i Maricu".

Na dramskom repertoaru planiran je još jedan novi naslov: 7. juna, reditelj Kokan Mladenović počinje probe Šekspirovog "Sna letnje noći" sa potpuno ženskom podelom:

- Od ukupno 63 glumca u ansamblu, zatekla sam dvadeset osmoro onih koji nisu imali premijeru duže od pet godina u matičnom teatru! U aprilu smo s nekima od njih otvorili treću scenu ("Radionicu" na Gundulićevom vencu), igrali su i u "Nečistoj krvi", a biće angažovani i u "Snu letnje noći". Inače, u međuvremenu smo uveli i program "Platforma", namenjen profesionalcima i publici. Želimo da razvijamo sve naše potencijale, radioničarske programe i nove tehnike. Tako je prva edukacija (radionica i performativno predavanje) bila u februaru, sa čuvenom trupom "Rimini protokol". Održana je i radionica grčkog koreografa Dimitrisa Sotirijua za sva tri ansambla, a održaće je i rediteljka Dojčes teatra Salome Dastmalki, na temu "O razvoju ličnog `ja` i prezentaciji na sceni".

Pročitajte još: Ivana Vujić na čelu Narodnog pozorišta

Uz inovacije u programima najrazličitijih sadržaja, u dosadašnjem mandatu Vujićeva je održala zacrtan repertoarski kurs: klasični repertoar na Velikoj sceni, a na "Raši" savremene i zaboravljene srpske pisce.

- Na jesen ćemo premijerno igrati novi tekst Milene Marković pisan za Narodno pozorište, dok je na osnovu kompilacije zaboravljenih tekstova Biljane Jovanović osmišljena predstava "Jeste li za bezbednost", koji priprema Anđelka Nikolić. Premijerno izvođenje je 10. juna - kaže Vujićeva. - Otvorili smo se prema evropskim i svetskim kućama, potpisali sporazume o saradnji sa Nacionalnim teatrom u Budimpešti, berlinskim Dojčes teatrom, Dramskom akademijom i pozorištem u Šangaju, Takođe, sa HNK i Rijeci i Zagrebu, gde ćemo narednog meseca izvesti "Gospođu ministarku".

U međuvremenu, ansambl Drame nastupao je na festivalima u Rijeci, Jagodini, Budimpešti, uskoro odlazi na Sterijino pozorje u Novi Sad, potom na Drama festival u Ljubljanu, gostovanje u zagrebački ZKM, pa i Festival komedije u "Kerempuhu":

- Posle mnogo godina, pojavićemo se (sa "Balkanskim špijunom") na Dubrovačkim letnjim igrama, a u pregovorima smo i za Ohridsko leto s "Ivanovim". Očekujemo da ovaj Čehovljev komad odigramo i u Aleksandrijskom teatru u Sankt Peterburgu. Inače, uz značajna gostovanja u zemlji i inostranstvu, ne zaboravljamo našu dijasporu. Za nju smo igrali u Budimpešti i Beču, a "Balkanski špijun" bi naredne sezone mogao da se pojavi i pred našim zemljacima u Kanadi.

NA ŽANKINOM GROBU

GLUMICA Gorica Popović, ovogodišnja dobitnica nagrade "Žanka Stokić" (koju dodeljuju nacionalni teatar, Kompanija "Novosti" i Grad Požarevac), kao i sve njene prethodnice u proteklih 18 godina - položila je juče cveće i zapalila sveću na Topčiderskom groblju velikoj srpskoj glumici, čije ime priznanje nosi.

Žankinim senima poklonili su se i Ivana Vujić, v. d. upravnika Narodnog pozorišta, Mikojan Bezbradica, urednik sajta nacionalnog teatra, i Ivana Samardžić, šef akcija Kompanije "Novosti".


ZAHVALNICE

- SVAKOM umetniku Drame, Opere i Baleta (večerima kad imaju predstavu), Uprava nacionalnog teatra ostavlja neku vrstu čestitke i zahvalnice, da svako od njih zna da poštujemo njegov rad. Ovaj nesvakidašnji gest izazvao je mnogo lepih reakcija, pa su neki na našoj poruci ostavljali i svoj odgovor... - kaže Ivana Vujić.


OMLADINSKI KLUB

- ZA publiku od 13 do 18 godina osmislili smo Omladinski klub Narodnog pozorišta. Verujem da je to strateško planiranje za budućnost, jer su ti mladi ljudi u prilici da gledaju ne samo predstave već i probe, postavljaju pitanja, razgovaraju sa umetnicima o nastanku pozorišnog dela i izraze svoje mišljenje - kaže Vujićeva.