BEOGRAD - Od starog Teatra na Đumruku do dalekih predela Afrike, preko sada već istorijskih fudbalskih mečeva, ali i novih umetničkih praksi inspirisanih starim dečjim igrama, 16. "Noć muzeja" ove subote krije nekoliko skrivenih dragulja širom Beograda koje, prema preporuci organizatora, ne bi trebalo propustiti.

Druženje u muzejima, 18. maja od 16 časova do ponoći, na više od 60 lokacija širom Beograda, proći će u znaku sloboda, pre svega onih umetničkih, pa će tako veliku pažnju zasigurno privući najšarenija i najglasnija izložba o Vudstoku u galeriji ULUS-a, kultnom muzičom festivalu održanom pre pola veka.

Savršeno mesto za selfije ili pak neka zanimljiva priča iza ogledala tražiće se u Etnografskom muzeju gde posetioce čeka raskošna postavka o velikim, malim, raskošnim i onim nešto skromnijim, ali istorijom bogatim ogledalima.

PROČITAJTE JOŠ - "Noć muzeja" u znaku slobode

Ljubitelji pozorišnih performansa moći će da uživaju u plesnom, svetlosnom spektaklu reditelja Nikole Zavišića u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", dok će oni znatiželjniji u Bitef teatru moći da provere kako jedno pozorište kuca i diše "iza zavese".

Po ukusu poštovalaca dobrih kriminalističkih priča svakako će biti izložba -"Granice (ne)mogućeg priče sa carine" u Ustanovi kulture Stari grad, a druženje u kultnoj diskoteci kod Laze Šećera, koja se nalazi u okviru Doma Jevrema Grujića, biće u znaku pola veka od beogradske premijere mjuzikla "Kosa", koja je održana u Ateljeu 212.

Manakova kuća će na jedno veče oživeti duh beogradskog noćnog života osamdesetih godina prošlog veka uz izložbu fotografija Miladina Jeličića. Njegov "Noćni šetač", hit izložba iz 1985. godine, vraća se u Manakovu kuću sa brojnim uspomenama na sada već kultne muzičare i zvezde beogradske rok scene.

S druge strane, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda svoje posetioce prošetaće kroz posve jedinstvene spomenike kulture - nadaleko poznate beogradske kafane koje su pod zaštitom kao važna zdanja bogata istorijom i kulturom.

Doktorova kula, pre nego što uđe u veliku rekonstrukciju, predstaviće izložbu koja će biti okosnica budućeg Muzeja psihijatrije. Tako će u čast 150 godina od osnivanja našeg nacionalnog teatra i ulaska u stalnu zgradu, premijerno u "Noći muzeja" posetioci Muzeja Narodnog pozorišta moći da se otisnu u dane s kraja 19. veka i saznaju kako je izgledala borba za slobodu na daskama koje život znače.

Uz duvanje rođendanskih svećica, biće upriličeno putovanje kroz različite domove pozorišta, sve dok se ono nije smestilo na današnjoj adresi, u srcu grada. Zbog čega je prva školovana doktorka radila kao pomoćnica svojih kolega, ko je izvršio prvi carski rez u Srbiji i za kakve je to zahvate upotrebljivan džinovski elektromagnet zainteresovani će moći da saznaju u Muzeju srpskog lekarskog društva, gde ih čeka priča o Prvoj varoškoj bolnici.

Najstarija sazidana bolnička zgrada u Beogradu danas je spomenik kulture od nacionalnog značaja u kojem se nalazi muzej prepun neverovatnih priča. Obožavaoci najvažnije sporedne stvari na svetu svoj kutak pronaći će u Muzeju FK Crvena Zvezda , gde će celo veče biti posvećeno do tada najvećem izazovu kako u istoriji kluba, tako i u istoriji jugoslovenske fudbalske lige.

Ove "Noći muzeja" posetioci će moći da se podsete na maj 1979. godine kada su crveno-beli heroji igrali veliko finale Kupa UEFA. Ljubitelji putovanja i društvenih mreža u Muzeju afričke umetnosti otkriće sasvim novo lice Afrike, kroz izložbu najlepših fotografija sa Instagrama, koje otkrivaju sve čari svakodnevnog života Istočne Afrike.

Po uzoru na svetske metropole i beogradsko Novo groblje otvoriće svoje kapije u "Noći muzeja", a vođene ture ovom jedinstvenom muzejskom postavkom na otvorenom ove godine biće posvećene našim nadrealistima i njihovim nadrealnim mislima, podvizima i delima, od Rastka Petrovića, preko Miloša Crnjanskog i Oskara Daviča, Marka Ristića i njegove supruge Ševe Ristić, pa sve do Koče Popovića.

Znatiželjni posetioci raskošnog zdanja Beogradske zadruge, prodajnog centra "Belgrade Waterfront"-a (Geozavod), moći će da se upoznaju sa jednim od najbogatijih ljudi s početka 20. veka u Srbiji, predsednikom same Beogradske zadruge, kontroverznim dobrotvorom Lukom Ćelovićem.

Cena ulaznica za 16. "Noć muzeja" u pretprodaji iznosi 450 dinara, dok će na dan manifestacije karta koštati 500 dinara.