UMETNIČKI direktor Opere Sankt Peterburg, reditelj Jurij Aleksandrov, koji gostuje u Beogradu sa dva remek-dela francuske opere – u sredu uveče u Narodnom pozorištu sa Bizeovim "Lovcima bisera", a u petak u "Madlenijanumu" sa Gunoovim "Faustom", kaže da jako voli da radi sa srpskim umetnicima.

Pročitajte još: Hor Sretenjskog manastira iz Moskve, 17. maja u Sava centru

- Imao sam sreću da režiram dve predstave, "Travijatu" i "Pajace" u Operi i teatru "Madlenijanum", a u Narodnom pozorištu me privlači sam teatar, iako još nisam upoznat sa kreativnim potencijalom tog ansambla. Ta pozornica je po svojim razmerama veoma pogodna za predstave Opere Sankt Peterburg, i nadam se da ćemo i u budućnosti negovati prijateljstvo, tim pre što se u našem teatru održava u Rusiji jedinstveni Međunarodni festival kamerne opere. Nadam da će Narodno pozorište prirediti neku predstavu za učešće na našem Festivalu. A mi, sa svoje strane, želimo da i dalje nastupamo u Srbiji, jer je to nama prijateljska i veoma bliska zemlja.

Pročitajte još: Diva Jadranka Jovanović pronosi glas o Srbiji

Dve opere sa kojima nam dolazi, Aleksandrov opisuje kao dva (sopstvena) dijametralno suprotna rediteljska pristupa, dva pravca u radu kamernog muzičkog teatra kojim rukovodi tri decenije:

- "Lovci" su prava istočnjačka bajka za odrasle (koji takođe zaslužuju odmor za dušu), klasična predstava, dok je "Faust" moderna, eksperimentalna postavka opere koja se izvodi u integralnoj verziji, u kojoj nas Gunoova filozofija prenosi u današnji svet, u današnje predstave o dobru i zlu, ljubavi, zločinu... Dok u "Lovcima" u prvi plan dolazi lepota ljudskih odnosa sa predivnom muzikom i dekoracijom u pozadini, "Faust" je teška, sadržajna predstava. Verujem da će svaka na svoj način biti zanimljiva srpskoj publici i da će u najboljem svetlu predstaviti svu raskoš talenta naših sjajnih pevača, orkestra i dirigenta.

ZA RODITELjE I DECU

SA raspadom SSSR-a došlo je do raspada sistema i degradacije repertoarskog pozorišta. Generacije današnjih tridesetogodišnjaka ili četrdesetogodišnjaka, koji dovode svoju decu u pozorište, u velikom broju slučajeva i sami prvi put dolaze u teatar. Naravno, sa takvim gledaocem veoma je teško sarađivati. Zato smo i došli na ideju da napravimo raskošne operske predstave, bajke za odrasle, kako bismo operski teatar učinili zanimljivim za različite socijalne i starosne kategorije publike. Nedavno smo postavili dve dečje predstave na muziku sjajnog ruskog kompozitora Cezara Kjuija - "Mačak u čizmama" i "Crvenkapa", koje su doživele veliki uspeh kako kod dece, tako i kod njihovih roditelja.