U OKVIRU programa "Lavirinti pravde" 12. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma (Beldoks) koji počinje 8. maja, među pet ostvarenja koji se bave globalnim izazovima prava i pravosuđa biće prikazan i dokumentarac "Suđenje Ratku Mladiću", reditelja Roberta Milera i Henrija Singera.

Oni će 9. maja, posle projekcije filma o procesu vođenom protiv srpskog generala u Hagu razgovarati s publikom u Velikoj sali Doma omladine Beograda, a biće učesnici i panel diskusije na temu "Sudska pravda: između žrtava i počinioca", koja će biti održana 10. maja u tribinskoj sali Kolarčeve zadužbine. Na diskusiji će, pored Milera i Singera govoriti i glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Piter Mekloski, sada u penziji, kao i glavni advokat Mladićeve odbrane Branko Lukić.


PROČITAJTE I: General Ratko Mladić dočekao 77. rođendan u dobrom raspoloženjuU programu "Lavirinti pravde", koji publici pruža priliku da se upozna sa najnovijim vizuelnim istraživanjima stvarnosti našeg složenog i uzburkanog sveta, u kojem je uspostavljanje vladavine prava od suštinskog značaja, videćemo i dokumentarce "Nek mi je Bog u pomoći" o radu briselske istražne sudije Ane Gruvez, RBG o sudiji Vrhovnog suda SAD Rut Bejder Ginsberg (85). Tu je i "Proces - država Rusija protiv Olega Sencova" reditelja Askolda Kurova, koji arhivskim snimcima rekonstruiše jedno od prvih montiranih suđenja koje je osmislio Staljin. Kurov, koji će biti i gost festivala, u filmu prikazuje i pokušaje njegove porodice, prijatelja i advokata da spasu Sencova.

Serija razgovora i panel diskusija koji će pratiti projekcije osmišljena je kao kritički prostor za ispitivanje višestrukih i složenih verzija stvarnosti.