БАЊА ЛУКА - Генерал Ратко Младић дочекао је 77. рођендан у хашком притвору расположен, позитиван и добро се држи, рекао је његов син Дарко Младић.


- Чули смо се јутрос. Мајка је отишла тамо и заједно проводе ове дане око његовог рођендана, навео је Дарко Младић за Срну.

Он је додао да су генералу Младићу његови унуци послали поклоне, писма и честитке са жељом да се што пре врати.

- Разговарао је и са мојим најмлађим сином. Добро се држи, неће да прича много о томе. Његово стање је непромењено. Доста је позитиван, расположен. Чим је мајка тамо, одмах је расположенији, рекао је Дарко Младић.

Он каже да генерал Младић нема никаквих специјалних порука за свој рођендан.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ратко Младић преживео нове мождане ударе

- Да се чувамо, и то је то. То је што се тиче личних и породичних порука. Нисмо причали о ширем контексту, рекао је Дарко Младић.

Он је подсетио да се још чека одлука хашког механизма на захтјев одбране да генерал Ратко Младић буде пуштен на привремену слободу како би посјетио гробове најмилијих у Србији и Републици Српској.

Ратко Младић рођен је на данашњи дан 1942. године у селу Божиновићи, у општини Калиновик.

Од 1991. до 1995. године имао је важну улогу у ратовима у Хрватској и БиХ. Био је командант Војске Републике Српске.
Генерал Младић је 12. маја 1992. одлуком Народне скупштине Српске Републике БиХ у Бањалуци, на предлог некадашњег председника Републике Српске Радована Караџића, именован за команданта Главног штаба Војске Републике Српске и на тој функцији је остао до 1996. године. Хашки трибунал га је оптужио да је одговоран за ратне злочине у Сребреници 1995. године, као и друге ратне злочине између 1992. и 1995. године, злочине против човечности и кршење обичаја ратовања. Од 1995. године до 2011. се налазио у бекству. За то време било је више покушаја хапшења, али су сви завршени безуспешно.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Младића пуштају 24. марта из Хага?

Ухапшен је 26. маја 2011. у Лазареву код Зрењанина. Његово хапшење и изручење ради суђења за ратне злочине често се наводило као услов Србији за помоћ и сарадњу од ЕУ и САД.

Хашки трибунал је 22. новембра 2017. године осудио генерала Младића на доживотну казну затвора, на шта је његова одбрана уложила жалбу.

Генерал Ратко Младић носилац је Ордена за војне заслуге са сребрним мачевима, Ордена Народне армије са сребрном звијездом, Ордена за војне заслуге са златним мачевима и Ордена братства и јединства са сребрним венцем.