STRUČNjACI Arhiva Vojvodine započeli su popis srpske arhivske građe u istočnoj Slavoniji. U fokusu je crkvena građa, kao i ona koja se čuva pod okriljem Srpskog kulturnog centra u Vukovaru.


Pročitajte još: OTPREMLjENE UMETNINE U VLASNIŠTVU SPC: U Hrvatsku vraćeno 180 ikona


O planovima da se u predstojećem periodu ovaj arhivarski poduhvat proširi i na područje zapadne Slavonije, koji bi uključio biblioteku u Pakracu, u utorak su u Novom Sadu razgovarali Njegovo preosveštenstvo vladika slavonski Jovan idirektor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović.


Svesni smo značaja umrežavanja unutar srpskog kulturnog prostora i želimo da ponudimo svoje stručno znanje u popisu, obradi, katalogizaciji i u krajnjem koraku u digitalizaciji građe – rekao je dr Kuzmanović.

Vladika Jovan je kazao da je Eparhiji slavonskoj u podršku pružila benediktinska institucija Hill Museum & Manuscript Library iz Koledžvila u Minesoti koja je donirala neophodnu opremu. Time je tek započet posao obrade i digitalizacije ogromnog pakračkog blaga.


Pročitajte još: Srbija vraća 30 ikona u Dalj


- Uz već pozamašnu zbirku srbulja, periodike i starih knjiga, nedavno je u rodnom mestu patrijarha Pavla, u selu Kućanci, pronađen veliki drveni sanduk sa krštenim knjigama iz 18. veka, kao i drugi i treći tom čuvene „Istorije raznih slavenskih narodov, najpače Bolgar, Horvatov i Serbov” Jovana Rajića, koja je objavljena u Beču 1795, te dokumenti od kojih neki datiraju i iz 1740. godine – otkrio je vladika i najavio da će takvih otkrića vrlo verovatno još biti.


Vladika u poseti Muzeju prisajedinjenja


Pakrac, naime, uz Krku, predstavlja ključno kulturno i duhovno dobro Srba u današnjoj Hrvatskoj i sada se polako vraća na svoje mesto uz bok Prizrenu, Sentandreji i Sremskim Karlovcima.


Tokom boravka u Novom Sadu vladika Jovan posetio je Muzej prisajedinjenja koji je ustanovljen i otvoren prošle godine povodom veka od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.


NAJBOGATIJA


BIBLIOTEKA u Pakracu najznačajnija je srpska biblioteka zapadno od Drine i Dunava i treća po veličini biblioteka SPC posle Patrijaršije i Hilandara.Ona sadrži bogatu zbirku ranih srpskih štampanih knjiga i u tom smislu bogatija je samo Matica srpska.U biblioteci se čuvaju i prva izdanja Voltera i Rusoa, jedan od pet Vukovih prevoda Novog zaveta i jedna od dve postojeće knjige Joakima Vujića.