DEO kulturnih dobara u posedu Srpske pravoslavne crkve, koja su tokom ratnih sukoba devedesetih godina dopremljena u Srbiju, u četvrtak je vraćen u Hrvatsku. Dogovor o isporuci dragocenih umetnina postignut je na sastanku Mešovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, koja je prethodno utvrdila da su ispunjeni svi neophodni uslovi za isporuku.

Ka Hrvatskoj su u četvrtak krenula kulturna dobra iz eparhija SPC: Osječko-poljske i baranjske, Zahumsko-hercegovačke i primorske i Pakračko-slavonske. Ona će, kako je dogovoreno, biti smeštena u crkvama i riznicama Srpske crkve u Hrvatskoj.

Pročitajte još - Nismo popisali oteto srpsko kulturno blago

- Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru u Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj vraćene su 63 ikone, a riznici Blagoveštenja u Dubrovniku u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj 11 ikona. Crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini u Eparhiji pakračko-slavonskoj poslato je 108 ikona koje će se čuvati u novom depou Eparhijskog dvora u Pakracu, na osnovu Sporazuma između dve zemlja i pratećeg Protokola, uz saglasnost Svetog Sinoda SPC - navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Detalji ove isporuke dogovoreni su na poslednjem sastanku Mešovite komisije održanom u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture na Petrovaradinu. Na ovom skupu bilo je reči i o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz Eparhije dalmatinske i Eparhije osječko-poljske, kao i nastavku obnove Eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom.