NA današnji dan, 18. marta, pre 120 godina preminuo je Svetolik Ranković, jedan od najznačajnijih pisaca i pripovedača srpskog psihološkog realizma. Rođen je 1863. u Moštanici kod Beograda, u svešteničkoj porodici. Njegov stvaralački rad obeležen je uticajem ruskih pisaca, prevashodno Tolstoja i Dostojevskog. Iako je stvarao svega desetak godina (umro je od tuberkuloze u 36. godini), iza sebe je ostavio značajno književno delo.


U ediciji "Otrgnuto od zaborava" izdavačke kuće "Portalibris", reizdata su do sada dva od tri njegova romana: "Gorski car" i "Seoska učiteljica", kao i reprezentativno izdanje pripovedaka. U pripremi je i poslednji roman Svetolika Rankovića - "Porušeni ideali".


Ono što posebno privlači pažnju čitalaca su glavni likovi u Rankovićevim romanima. U "Gorskom caru" hajduk Đurica nije romantizovani zaštitnik, ali ni krvožedni ubica, već je data sjajna psihološka karakterizacija ovog junaka. U "Porušenim idealima" kaluđer Leontije u susretu sa svetom gubi svoje visoke ideale i ostaje bez nade i vere u život, a isti dinamična lik vidimo i u "Seoskoj učiteljici".


PROČITAJTE I:  Škole, pa sve ostalo


NEPRAVEDNO SKRAJNUTI


KUĆA "Portalibris" u svojoj značajnoj ediciji "Otrgnuto od zaborava", posvećenoj očuvanju srpskog književnog i jezičkog nasleđa, ravnopravno objavljuje ne samo klasike srpske književnosti, nego i nepravedno skrajnuta i zaboravu predata dela srpskih pisaca, poput Jakova Ignjatovića, Borisava Stankovića, Ilije Vukićevića, Jovana Grčića Milenka...