ЂАЦИ ће у Аранђеловцу - ако је судити по пројектима које је локална самоуправа започела, или планира да реализује током наредне две године - учити у знатно бољим условима. Јер, у обнову образовних установа је од 2012. већ уложено више од милион евра.

По речима председника општине Бојана Радовића, ускоро почињу реконструкције сала у Техничкој школи "Милета Николић" и Васпитно-образовном центру, те обнова крова ОШ "Светолик Ранковић". У плану је и реконструкција старе зграде ОШ "Милан Илић Чича", као и наставак обнове школе у селу Раниловић.

Прочитајте још: Аранђеловац: Ниједно дете без места у вртићу

- За халу у Васпитно-образовном центру смо издвојили 34, а за реконструкцију зграде осмолетке "Светолик Ранковић" 12 милиона динара. Остатак потребних средстава ће обезбедити Република, јер су ти пројекти одобрени на конкурсима Министарства привреде - наглашава Радовић и каже да је у Аранђеловцу приоритет улагање у развој села, како би млади остали на својим огњиштима.

Зато су, сазнајемо, за реконструкцију школе у Раниловићу издвојена два, а за ОШ "Веља Герасимовић" десет милиона динара. Лане је пројекат назван "Еко-учионица", у два вртића и 12 школа, коштао више од осам милиона, док је недавно у ОШ "Душан Радоњић" у Бањи, из Фонда за заштиту животне средине, уложено око 600.000 динара.

Прочитајте још: Аранђеловац - оаза у срцу Шумадије

У Аранђеловцу и пројекат услуге личног пратиоца траје већ две године, а нови уговор са Министарством финансија и ЕУ је вредан 200.000 евра, па ће уз учешће локалне самоуправе са петином средстава помоћ имати 22 детета ометена у развоју.

Општинско веће је одобрило и 250.000 динара за бесплатну поделу прибора којим је обрадовано свих 500 првака.

СТИПЕНДИЈЕ

- МУЗИЧКА школа "Петар Илић" ће добити простор у Дому омладине, а биће отворена и Средња музичка школа која ће почети са радом наредне школске године - каже Радовић, напомињући и то да је током последње четири године за стипендирање ученика издвојено 80 милиона динара, уз додатних шест намењених Фондацији за младе таленте.