GRČKI pisac Dimitris Sotakis predstavio je na "Art branču" u Kulturnom centru Beograda svoj roman "Priča o supermarketu", u prevodu Mine Radulović (izdanje kuće "Klio"), koja je na srpskom već ranije objavila i njegov roman "Bez daha".

- Kao junak romana "Bez daha", koji želi sve, ali na kraju završava bez ičega, tako i lik iz "Supermarketa" živi u iskrivljenom ogledalu, izvan pojmova dobra i zla, izvan pravih vrednosti, u košmarnom i smešnom haosu, nadajući se mušterijama koje će na pustom ostrvu pohoditi njegov šoping centar - uporedio je autor svoj novi sa ranijim, nagrađivanim romanom ("Bez daha" je ovenčan Atinskom nagradom za književnost), istakavši da su u osnovi dela njegovi antikonzumeristički stavovi, a da je supermarket simbolično mesto koje odražava sve skrivene želje savremenog čoveka, svet od kojeg on beži i kojem se još dublje u sebi vraća.

Premda se junak dela, "slučajni preduzetnik" koji posle brodoloma na pustom ostrvu otvara supermarket, zove Robinzon Čovek, Sotakis je izričit da nije ni pomišljao o tome da referira na Defoovog "Robinzona".

Pročitajte još: Sotakis: Puste iluzije o dobrom životu

- Stvarnost me uopšte ne privlači, zato, pišući, kreiram novu realnost - objasnio je Sotakis, koji i sam zapaža da se zbog osobenog ironičnog pogleda na svet unekoliko razlikuje od drugih grčkih pisaca, koji se mahom bave istorijskim temama građanskog rata ili diktature. I upravo je to ono što se od grčkih pisaca dugo očekivalo, uveren je, baš kao što strani izdavači od grčkog pisca i danas očekuju knjige o arheologiji ili istoriji, a ne fikciju. No i pored toga, baš u univerzalnoj, opšteljudskoj tematici kojom se bavi, Sotakis vidi razloge za mnogobrojne prevode svojih knjiga.


Pisac je rekao i da mu nikako ne prija okruženje modernih tržnih centara, da se ne oseća baš prijatno u supermarketima i da nikako ne voli kada na njihovim policama vidi knjige - koje nikada ne bi kupio ni u samoposluzi, baš kao ni na aerodromima.

TURNEJA KROZ SRBIJU

GOST iz Grčke Dimitris Sotakis je sa svojim domaćinima iz kuće "Klio" imao malu turneju po Srbiji. Odmah posle Beograda, susreo se sa čitaocima svojih romana i u Novom Sadu, Velikom Gradištu, Požarevcu i Boru.