DELA starih italijanskih baroknih majstora slikarstva, predvođenih Đovanijem Lorencom Berninijem (Napulj 1598. - Rim 1680), koja čine zbirku Palate Kiđi u Ariči, biće predstavljena na izložbi "Berninijeva škola i rimski barok" u četvrtak veče u 19 časova u Narodnom muzeju u Beogradu.

Ovim umetničkim događajem biće obeleženo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, ali i decenija strateškog partnerstva Rima i Beograda. Na svečanom otvaranju u Atrijumu prisutnima će se obratiti v. d. direktora Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković, ambasador Republike Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo, ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević, kao i priređivač postavke, konzervator Palate Kiđi Frančesko Petruči.

Pred publikom će se do 26. maja naći ukupno 55 radova iz reprezentativne kolekcije Palate Kiđi u predgrađu Rima, najvećeg muzeja baroka u Italiji. Prvi put u ovakvom izdanju biće izložena dela Berninija, ali i tridesetoro njegovih sledbenika i rivala, među kojima su Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, Đovani Batista Gauli, Kavalijer d'Arpino, Đačinto Điminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu toga doba.

Pročitajte još - NARODNI MUZEJ: Bolje je od Luvra, jer je naše

Zbirka Palate u Ariči nastala je zahvaljujući plemićkoj bankarskoj porodici Kiđi, koja je bila među najznačajnijim u Rimu u 17. veku, i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu Večnog grada. Gostujuća izložba, pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, nudi i primere omiljenih žanrova toga vremena: portrete, pejzaže i nacrte za velike dekorativne freske.

Portret Flavija Kiđija

Kako Bernini nije bio samo slikar, već i vajar i arhitekta, postavka obuhvata i dela dekorativne umetnosti, kao što su reljef od pozlaćenog bakra za kočiju kardinala Flavija Kiđija, dva medaljona koja slave Aleksandra VII Kiđija, medalje Crkve Uspenja Bogorodice i Svetilišta Galoro u Ariči, replika lampe iz Kapele Kiđi u Crkvi Santa Marija del Popolo, draperije od kože i tkanine iz Berninijeve radionice, kao i nekoliko bakroreza koji ilustruju urbanističke projekte za rekonstrukciju Ariče, idealnog grada rimskog baroka.

Sveta Lucija

PRATEĆI PROGRAM

UOČI otvaranja izložbe, u četvrtak u 17 časova, autor postavke Frančesko Petruči održaće predavanje na engleskom jeziku pod nazivom Roman Baroque Art u Atrijumu Narodnog muzeja. Prateći program obuhvata i predavanje "Koncept vremena i prolaznosti u baroknoj kulturi" (14. marta u 18 časova), radionicu "Baš su sjajnu Italijani" (16. marta u 13 časova), kao i stručno vođenje Jelene Dergenc (21. marta u 18 časova).

Sveti Andrej sa krstom